Opis problema:

Aparat za vodu - uradi sam

Potreban alat:

makaze, pištolj za termo lepak

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: cevčice, kartonska cev, tegla, ambalaža paste za zube
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

materijal

Aparat za vodu je veoma zanimljiv eksperiment koji vam predlažemo da napravite zajedno sa svojom decom. S obzirom na to da se pravi od stvari koje već imate u kući biće vam zanimljivo da eksperimentišete bez finansijskih izdataka. Mi ćemo vam pokazati kako da napravite mali portabl aparat, a ukoliko želite možete umesto predloženih koristiti veće i čvršće komponente kako bi napravili aparat prema svojim potrebama.

Na slici je prikazan potreban materijal.

čep

 

Prvo je potrebno da na kartonskoj cevi napravite veći prorez u koji može da stane čaša i manji, okrugli otvor, prečnika čepa od paste za zube.

Prvo obeležite sve što je potrebno...

 


rupa

...a zatim napravite proreze.


pasta

Sada ambalažu od paste za zube pripremite kao što je prikazano na slici.

 

slamka

Kroz otvor provucite slamčicu...

termo lepak ...i zalepite je termo lepkom da ne može da se izvlači.
pringles Makazama odsecite deo slamčice koja viri.
ventil Ovo uradite vrlo pažljivo jer od ovoga zavisi funkcionalnost aparta za vodu. Potrebno je da slamčica bude takve dužine da kada se zavrne čep, on potpuno nalegne na slamčicu sa unutrašnje strane, i zatvori prolaz vazduha kroz nju. Na taj način će se, vakumom, zaustaviti isticanje vode kroz drugu slamčicu. Ukoliko se ovo ne postigne, nećete moći da zaustavite vodu. Zato je potrebno da slamčicu odsečete pod pravim uglom, da rez bude ravan i da je slamčica dovoljno dugačka da može da nalegne na čep kada se on zašrafi.
čep Sada zavrnite čep. Ukoliko želite da proverite da li sve radi kako treba, dunite kroz slamčicu kada je čep zavrnut. Ukoliko nije moguće dunuti sve je kako treba i možete nastaviti dalje sa izradom aparata.
poklopac Na poklopcu od tegle probušite dve rupe, kao što je prikazano na slici...
slamka I provucite slamke kroz njih. Pre nego što u potunosti spustite poklopac silikonom, termo lepkom ili na drugi način obezbedite da voda ne može da curi oko slamčica. Vodite računa da to uradite sa spoljne strane, tako da lepak ni u kom slučaju ne bude u dodiru sa vodom. Ako je lepak na bilo koji način u dodiru sa vodom, vodu iz ovog aparata ne smete koristiti za piće već samo za demonstraciju rada uređaja.
aparat za vodu Kada ste zadihtovali sva prolaze zalepite poklopac od tegle na vrh kartonske cevi i aparat je gotov.
aparat za vodu

Napunite teglu vodom i zašrafite je na poklopac.

Isprobajte funkcionalnost: Kada je zatvarač zavrnut, voda ne izlazi iz tegle...

aparat za vodu ... a kada se zatvarač odvrne voda ističe kroz slamku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download