Opis problema:

Baloni od sapunice

Potreban alat:

posuda i kašika za mešanje

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: Destilovana voda, tačnost za pranje sudova, glicerin
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Baloni od sapunice

Baloni od sapunice su super zabava za decu ali i za odrasle. Ovde Vam otkrivamo kako da sami napravite tečnost za balone od sapunice. Postoje razni „recepti“ za pravljenje tečnosti za balone od sapunice. Pokazaćemo Vam varijantu koja u praksi zaista pravi balone od sapunice. Kada Vaše dete isprazni bočicu za balone od sapunice koju ste kupili nemojte je bacati već je iskoristite da je dopunite tečnošću za balone koju ste sami napravili u društvu svojih mališana. Pored toga spremite još i destilovanu, odnosno demineralizovanu vodu, glicerin, tečnost za sudove, manju posudu za mešanje i nešto čime će te vršiti razmeru. Nama je u tu svrhu poslužio medicinski špric.

Baloni od sapunice

Prvo u posudu ulijte 3 dela destilovane, odnosno demineralizovane vode. Naročito je važno da voda bude destilovana. Ukoliko uzmete vodu sa česme minerali u njoj sprečavaju formiranje opne od sapunice i baloni će se teže praviti.

Baloni od sapunice

Sledeća stvar je glicerin. U smesu pored 3 dela vode dodati 1 deo glicerina. Glicerin daje postojanost balonima do sapunice. Kada napravite balon od sapunice istog momenta počinje isparavanje vode iz njega. Kada ispari dovoljno vode balon od sapunice će da pukne. Glicerin zadržava vodu u molekularnom filmu balona od sapunice i na taj način sprečava isparavanje odnosno produžuju životni vek jednog balona. Glicerin, glicerol ili glikol-alkohol je gelasta viskozna tečnost bez boje koju možete da kupite u bilo kojoj apoteci i veoma je jeftina. Koristi se u farmaciji i u industriji hrane i pića kao zaslađivač, naravno najpoznatija primena je u proizvodnji nitroglicerina. Kada vidite oznaku emulgatora E422 na etiketi nekog proizvoda znaćete da je u pitanju Glicerin.

Baloni od sapunice

Sledeće što stavljate je 1 deo tečnosti za sudove. Koja tečnost je najbolja, teško je reći. Morate da eksperimentišete. Za početak zaobiđite tečnosti za pranje koje se koriste u mašinama za sudove i vešmašinama pošto one u sebi sadrže sredstva za razbijanje pene. A nama je upravo cilj stvaranje pene. Koristite one tečnosti za ručno pranje sudova sa što manje dodataka, dakle one najjednostavnije.

Baloni od sapunice

Sve to sada izmešate ali polako. Cilj je da se ne stvara pena jer ona sprečava pravljenje dobrih balona. Trebaće neko vreme polaganog mešanja kako bi se smesa homogenizovala.

  Baloni od sapunice

Kada ste napravili pravi odnos smeše polako je ulijte u bočicu u kojoj je bila kupovna tečnost. I spremni ste za da pružite mnogo zabave Vašim mališanima.

 

  Baloni od sapunice

Za postizanje najboljih rezultata neophodno je tačnost ostaviti da odstoji dan – dva. Takođe je dobro tečnost ohladiti u frižideru pre uoptrebe što će dodatno produžiti vreme isparavanja vode iz opne balona a time produžiti vreme postojanja balona od sapunice. Kao što ste primetili isušivanje balona je glavni razlog njihovog pucanja. Pa logično zaključujete da će baloni biti najpostojaniji po kišnom i vlažnom vremenu a najmanje po sunčanom i toplom vremenu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download