Opis problema:

Kako podesiti prednji menjač na biciklu?

Potreban alat:

Šrafciger, viljuškasti ključ

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: -
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

bicikl

U prošlom broju smo pokazali kako da podesite kočnice na vašem biciklu. Pored podešavanja kočnica i prednji i zadnji menjač su sklopovi bez kojih se praktično ne može voziti ako nisu podešeni kako treba pa smo se zbog toga odlučili da vam pokažemo osnove podešavanja menjača. U ovom broju pokazaćemo vam kako se podešava prednji menjač.

Alat potreban za podešavanje menjača ima gotovo svako -jedan krstasti šrafciger i odgovarajući viljuškasti ključ.

menjac
Mehanizam prednjeg menjača nalazi se kod pedala. Sastoji se od tri zupčanika različite veličine i mehanizma koji lanac prebacuje sa jednog zupčanika na drugi u toku vožnje bicikla.
prednji menjac Zupčanici su fiksni i na njima nema nikakvih podešavanja. Ono što treba podesiti, u koliko menjač ne radi pravilno, je mehanbizam za prebacivanje lanca sa jednog zupčanika na drugi. Ovaj mehanizam se sastoji od vođice lanca koja se na našu komandu pomera levo ili desno povlačeći sa sobom lanac i smeštajući ga na odgovarajući zupčanik na taj način nam omogućavajući da lakše savladavamo uspon odnosno da vozimo brže na ravnom ili nizbrdici.
rucica menjaca Komandu prednjem menjaču zadajemo tako što okrećemo ručicu (obeleženo strelicom) dok lanac ne dospe na zupčanik na koji želimo da ga postavimo. Kod bicikala koji imaju i prednji i zadnji menjač komandna ručica za prednji menjač nalazi se na levoj strani.
prednji menjac na biciklu

Prednji menjač se podešava tako što lanac dovedemo na najmanji zupčanik, a nakon toga pritežemo odnosno odpuštamo šraf prikazan na crtežu dok rastojanje obeleženo strelicama (izmedju lanca i vođice) ne bude oko 1mm

podesavanje menjaca na biciklu Sada pomoću komandne ručice prebacimo lanac na najveći zupčanik, a nakon toga pritežemo odnosno odpuštamo šraf prikazan na crtežu dok rastojanje obeleženo strelicama (izmedju lanca i vođice) ne bude oko 1mm.
bicikl menjac

Na taj način smo odredili krajnje položaje do kojih će mehanizam pomerati lanac. Ovim smo se osigurali da nam lanac neće spadati sa zupčanika tokom promene brzina. U koliko je potrebno sajlu menjača možemo dotegnuti ili otpustiti koristeći viljuškasti ključ.

menjac za bicikl

Visina prednjeg menjača je najčešće dobro određena prilikom montaže menjača na bicikl i uglavnom je nije potrebno menjati ni podešavati. Za slučaj da je potrebno promeniti visinu menjača i to se može učiniti odpuštanjem šrafa šelne menjača i pomeranjem celog mehanizma gore odnosno dole po potrebi. Ovim je završeno podešavanje prednjeg menjača.

U sledećoj foto priči videćete kako da podesite zadnji menjač na biciklu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download