Opis problema:

Brava - montaža na sobna vrata

Potreban alat:

Šrafciger, klješta

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: šrafovi

Vaša preporuka :

Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!
vrata Po završetku renoviranja ili izgradnje kuće i nakon montaže stolarije potrebno je montirati brave kako bi vrata dobila svoju funkciju. Na vratima su, kada ih kupite, već izbušene rupe koje omogućavaju ugradnju brave bez mnogo napora.
brava

Prvo postavite bravu u vertikalni otvor i proverite da li lepo naleže i da li se rupe za kvaku i ključ poklapaju sa otvorima na vratima.

brava
Ako ima potrebe za nekom doradom otvora uradite to sada kako brava ne bi zapinjala kod zatvaranja i otvaranja vrata ili prilikom zaključavanja. Kada brava bude bila na svom mestu postavite umetak - osigurač koji omogućava da kvaka čvrsto stoji u bravi - bez klackanja i pomeranja u toku upotrebe. (ovaj osigurač nemaju sve brave)
brava

Pritegnite gornji...

brava

...i donji šraf brave i ovim ste bravu fiksirali u ležište.

brava
Kod nekih brava kvaka se posebno stavlja nakon postavljanja ukrasne maske. U našem slučaju ova dva dela su jedna celina i postavljaju se istovremeno. Provucite četvrtastu osovinu kvake kroz za to predviđen otvor na mehanizmu brave, a ukrasnu masku pričvrstite šrafovima za vrata.

 

  brava

Na drugoj strani vrata postavite kvaku sa ukrasnom maskom na četvrtastu osovinu.

 

  brava
Sada ukrasnu masku pričvrstite za vrata šrafovima na gornjem...

 

 

  brava ... i na donjem delu.  
  brava

Kvaka ima sigurnosni šraf, u ovom slučaju navoj koji se priteže inbus ključem. On služi da obezbedi da kvaka prilikom korišćenja vrata ne spadne sa četvrtaste osovine. Pritegnite sigurnosni šraf i brava je spremna za korišćenje.

 
  brava Brava montirana na sobna vrata.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download