Opis problema:

Kako se otarasiti bubašvaba?

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

 

Ponekad opis nikako ne može dočarati stvarni događaj. Na primer kada bih pokušao da opišem kakav je osećaj kada noću dok ulazite u kupatilo bosi slučajno i neočekivano stanete na bubašvabu - taj jezivi osećaj može da razume jedino neko ko se sa njim susreo u stvarnom životu!
Da li vam je dosta pričanja ovakvih priča prijateljima? Da li konačno stvarno želite da ih se rešite? Da li ste spremni za dugotrajnu borbu?
Jednostavno ubijanje bubašvaba privremeno će rešiti problem, ali želite li da ih se rešite za uvek morate Vašu kuću učiniti nepodnošljivom za život bubašvaba!

 

Bubašvabe su tamno braon ili crne boje, a veličina im može varirati od jednog do skoro pet santimetara. Bubašvabe imaju 6 nogu od kojih su dva zadnja para savijena prema zadnjem delu tela. Imaju dugačke antene koje iz daljine mogu izgledati kao još jedan par nogu postavljenih skroz na prednjem delu tela. Neke vrste imaju krila ali ne lete. Postoje i bubašvabe koje lete (to je pravi pakao) ali na svu sreću ne na našim prostorima.

 

Otarasite se hrane! Bubašvabe su se verovatno uselile kod Vas zbog izobilja hrane koju su tu našle. Čak i samo vrlo mali ostaci hrane mogu privući bubašvabe. Bubašvabe se mogu hraniti i sa ambalaže prehrambenih proizvoda. Iz ovoga vidite da u kući morate biti maksimalno pedantni i ukloniti i poslednje mrvice hrane kako bi ste se rešili bubašvaba.
Neka Vam kanta za smeće uvek bude dobro zatvorena, a praznite je što češće. Ukoliko je moguće da kantu držite van Vašeg stana dok se problem ne reši učinite tako.
Postavljanjem mrežica na prozore će umnogome pomoći pa je predlog da se to obavezno uradi. Vodite računa da ram dobro naleže na prozor kako se ne bi desilo da se bube provlače ispod njega.
Perite sve sudove odmah posle jela.
Držite svu hranu u zatvorenim posudama ili u frižideru.
Usisavanjem i čišćenjem odstranite sve ostatke hrane sa poda, stola, nameštaja…
Bubašvabe se mogu hraniti i nevidljivim ostacima sa Vaših prljavih stvari. Nemojte ostavljati prljavu odeću po stanu.

 

Otarasite se vode! Bubašvabe dugo mogu da žive bez hrane ali ne i bez vode! Zato Vaš životni prostor mora uvek biti suv. Koliko suv? Video sam bubašvabe kako piju iz kapljice sa ivice limenke. (šećer + voda = raj za bubašvabe). Držite sve tečnosti dobro zatvorene i popravite sve vodovodne i kanalizacione instalacije koje cure. Ovo je naročito važno u mračnim prostorima kao što je prostor ispod sudopere ili lavaboa. Kada vlažnom krpom brišete podove ili druge površine u stanu budite sigurni da ste posle toga osušili sve površine.
Takođe u špajzu uklonite papire sa polica kojim su obložene.

 

Uništite sva za bubašvabe sigurna mesta. Gomile smeća, gomile prljave odeće, gomile starog papira, novina i uopšte sve gomile koje one mogu koristiti kao skloništa od svetlosti dana.

   

Proverite lepkom za insekte. Kada ste uklonili sve ono što privlači bubašvabe i niste ih neko vreme videli kupite podlogu sa lepkom za insekte i postavite je na mesto gde ste često viđali bubašvabe. Ako za nekoliko dana ne nađete ni jednu bubašvabu zalepljenu za lepljivu podlogu možete reći da ste ih se rešili.

 

   

Hemijska sredstva mogu biti opasna po zdravlje. Bubašvabe mogu da prežive nuklearni holokaust pa stoga možete pretpostaviti da sve što je otrovno za njih otrovno je i za ljude i za kućne ljubimce. Prskanje otrovnim supstancama samo trenutno eliminiše problem, a Vas izlaže opasnosti od trovanja. Kada koristite hemijska sredstava za ubijanje bubašvaba upozorenja sa pakovanja shvatite vrlo ozbiljno. Otrove koristite što je manje moguće i vodite računa da su mesta na kojima ih koristite van domašaja dece i životinja!

 

   

Bubašvabe mrzimo, plašimo ih se i pitamo zašto su došle kod nas ali budimo iskreni - zar ih nismo mi sami zvali ostavljajući im hranu i vodu dostupnu u našim domovima. Stavite im do znanja da više ne mogu da jedu i da piju kod Vas i one će otići.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download