Opis problema:

Budj na zidovima - kako je ukloniti?

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: varikina, krpa, plastična posuda, zaštitne rukavice, zaštitne naočare, zaštitna maska
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

budj

Na kraju grejne sezone kada već kuću pripremamo za proleće dobro bi bilo da pregledate ćoškove i uglove prostorija posebno na mestima iza polica sa knigama, iza plakara i ormara i na svim drugim mestima na kojima je protok vazduha otežan. Na ovakvim mestima gde zidovi ne mogu dovoljno dobro da se zagreju, zbog razlike u temperaturi zida(hladan) i vazduha u prostoriji (topao) stvara se kondenzacija vode koja često pogoduje razvoju budji.

S obzirom na to da buđ nije lepa ni na izgled, a da ne govorimo o tome koliko je štetna po zdravlje predlažemo vam da je što pre uklonite.

varikina Najjednostavniji način, a takođe i najdelotvorniji je uklanjanje budji varikinom. Ukoliko ne možete naći u prodaji baš ovaj preparat svakako ćete naći neko drugo sredstvo koje u sebi sadrži varikinu (natrijumhipohlorid i aktivni hlor).
oprez Varikina, koliko je delotvorna protiv budji toliko je i opasna za upotrebu pa se strogo treba pridržavati upozorenja i uputstava proizvođača koja su odštampana na ambalaži.
zaštitne rukavice Prilikom upotrebe obavezno koristite zaštitne rukavice i zaštiotne naočare, dok vam preporučujemo da koristite i zaštitnu masku za disanje jer će prilikom čišćenja sitne čestice budji leteti u vazduhu što nije dobro da udišete.
skidanje budji

Kada ste se zaštitili postupak uklanjanja buđi je sasvim jednostavan. Krpom natopljenom varikinom prebrišite zid na kome se nalazi budj. Videćete da se budj sasvim lako skida u jednom ili dva prelaza. Preporučujemo da krpu dobro pritisnete kako bi se uklonio i površinski deo kreča u kome se nalaze spore buđi. Ukoliko spore ostanu u kreču veoma su dobra podloga za ponovno brzo nastajanje budji.

zid bez budji

Nakon uklanjanja budji zid ostaje čist i beo, a varikina koja je ostala na njemu sprečiće ponovno nastajanje budji.

Ukoliko je zid sa koga uklanjate buđ beo nakon uklanjanja ne morate ništa dodatno da radite na njemu. U slučaju da je neke druge boje, boja će se skinuti i krečenje će biti neophodno. U tom slučaju, mesto na kome je buđ nastala premažite farbom protiv nastajanja buđi kako biste onemogućili njeno ponovno javljanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download