Tema:

Kako se uzgaja celer?

 

Najbolje raste u dobro pripremljenoj zemlji, obogaćenoj organskim materijama. Ako sadite celer na zemlji na kojoj celer ranije nije sadjen trebalo bi da usitnite zemlju u jesen i ponovo u proleće pre sadnje.
Đubrivo treba da dobro izmešate sa zemljom pre sadnje.
Seme celera treba prvo da zasadite u zatvorenom prostoru oko 10 nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Ako možete, bolje je da kupite mlade biljke nego seme jer na taj način preskačete jedan korak u proizvodnji i smanjujete rizik da vam se seme ne primi u dovoljnom procentu.
Mlade biljke koje ste odgajali u zatvorenom prostoru, ili koje ste kupili gotove možete presaditi u baštu tek kada se uverite da nema više opasnosti od prolećnih mrazova.
Sadite celer na rastojanju od oko 25 do 30 santimetara u redovima. Redovi treba da budu razmaknuti 50 do 60cm.
Kada ste celer posadili možete koristeći prskalice navodnjavati baštu. Održavajte leju vlažnom posebno tokom prve tri nedelje. Celer najbolje uspeva kada dobija najmanje 3cm vode svake nedelje.
Možete okopavati ali samo površinski sloj od nekoliko santimetara. Koren celera je jako plitak i vlaknast.
Jedan lak metod za dobijanje bele boje celera je da ga zagrnete zemljom. Kako biljka raste potrebno je da je zagrćete svake nedelje dok biljke ne dostignu visinu od 30 do 50 santimetara.
Kada vadite isecite lišće na oko 5 cm iznad zemlje, vadite i čuvajte na hladnom mestu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download