Opis problema:

Ceo jedan svet u sijalici

Potreban alat:

rukavice, zaštitne naočare, skalpel, špic klešta, šrafciger, čekić, termo-lepak, špric sa iglom, štapići za uši

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: mahovina, zemlja, pesak, kamenčići, sijalica, drveni štap, kamen za postolje, papir za fišek, štapić za ražnjiće
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Čitav jedan svet u sijalici

Za pravljenje ovog malog ekosistema potrebne su Vam neke sitnice. Najpre biljke. U sijalicu možete staviti bilo koje male biljke koje nađete u prirodi. Svakako prva na listi je mahovina. Ova biljka je mala i izuzetno otporna. U prirodi raste u neverovatno surovim uslovima kao što je beton ili crep na krovovima, gotovo bez i malo zemlje. Uzmite grumen mahovine.

Čitav jedan svet u sijalici

Na šumskom tlu mogu se naći i druge interesantne stvari koje će ulepšati Vaš mali ekosistem. Naprimer, kora od drveta, razni plodovi kao što su žirevi, lešnici i sl. Uzmite i to.

Čitav jedan svet u sijalici

Naravno, zemlja. Možete koristiti kupovnu zemlju ali u šumi ćete naći isto toliko hranjivu zemlju. Uzmite, otprilike jednu punu kašiku zemlje.

Čitav jedan svet u sijalici

Na red dolazi ono glavno. Samo stanište. Vaš ekosistem možete da formirate u bilo kojoj staklenoj posudi, tegla, razne flašice i slično. Mi smo odlučili da to bude sijalica. Uzeli smo veću sijalicu od 200 W.

Čitav jedan svet u sijalici

Pre nego što počnemo sa formiranjem ekosistema na sijalici je potrebno uraditi nekoliko izmena. Ovde je veoma važno naglasiti da prilikom rada sa sijalicom obavezno nosite zaštitne rukavice kao i zaštitne naočare. Sijalice su napravljene od izuzetno tankog stakla i lako se lome, usled čega može doći do posekotina na ruci ili gubitka vida. Bezbednost na prvom mestu. Prvi korak je da skalpelom zasečete kontakt na vrhu sijalice koji je napravljen od mekog metala.

  Čitav jedan svet u sijalici

Kada isečete kontakt lako ćete iz središta izvaditi kontaktni provodnik koji ide do središta sijalice.

 

  Čitav jedan svet u sijalici

Špic kleštima izvadite crno staklo koje okružuje kontakt na vrhu sijalice. Ovo radite polako i krajnje oprezno. Savet je da otkidate komad po komad stakla, sve dok ne uklonite i poslednji deo.

 

  Čitav jedan svet u sijalici

Nakon što ste uklonini crno staklo sa vrha sijalice otvorili ste put u središte sijalice. Sada dolazi i najteži deo. U ovom koraku morate da odvojite središnji deo sijalice i da ga izvučete napolje. To ćete najlakše uraditi kao što je prikazano na slici. U jednu ruku uzmite sijalicu, provucite šrafciger kroz otvor na sijalici skroz do središnjeg dela sijalice. Blagim udarima čekića u šrafciger će se odlomiti središnji deo, kojeg polako, uz pomoć špic klešta izvucite iz sijalice. Nakon toga sijalicu operite pod mlazom vode kako bi se odstranila staklena prašina a staklo sijalice bilo potpuno providno.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Pored mahovine, zemlje i još nekih šumskih ukrasa spremite pesak i sitne kamenčiće. Poslužiće bilo koji kamenčići veličine 5 mm. Mi smo koristili kamenčiće vulkanskog porekla koje smo usitnili uz pomoć čekića i klašta za eksere. Još jedna bitna stvar, a to je postolje za sijalicu. To je stvar ukusa. Mi smo odabrali kamen vulkanskog porekla, međutim to može biti i neko drveno postolje ili bilo šta slično.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Da bi kamen, koji drži sijalicu, bio stabilan i da ne bi grebao nameštaj naravili smo mu četiri nogice uz pomoć termo lepka. Kapnite termo lepak na nekoliko mesta i ostavite da se ohladi.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Sa gornje strane kamena nanesite nekoliko kapi termo lepka i zalepite sijalicu na kamen, kao na slici.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Od ovog koraka počinje formiranje malog ekosistema. Prvo u sijalicu sipajte izdrobljeni kamen. Ovaj sloj je izuzetno važan za očuvanje ekosistema. U njemu će se nalaziti rezerve vode. Ekvivalent podzemnih voda u prirodi.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Da bi lakše ubacili ostale sastojke napravite fišek od papira, kao na slici.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Sledeći sloj, koji ćete ubaciti uz pomoć fišeka, je pesak. Ovaj sloj ima zadatak da odvoji zemlju od kamenog sloja. Da nema peska zemlja bi brzo prošla između kamenja, time bi biljke ostale na kamenitoj podlozi a i rezerve vode bi brzo previše natopile zemlju.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Da bi pesak lepo rasporedili celom površinom koristete neki drveni štapić. U našem slučaju to je štapić za ražnjiće. Njime lepo rasporedite pesak celom površinom tako da sloj bude ujednačen i približno iste debljine svuda.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Sledeći sloj je šumska zemlja. Na isti način je ubacite u sijalicu kao i pesak. I ovaj sloj lepo poravnajte drvenim štapićem.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Sada na red idu biljke. Mahovinu isecite na male komade koji mogu da uđu kroz uski otvor na vrhu sijalice. Koristan alat je pinceta kojom pažljivo unesite u sijalicu i postavite na svoje mesto.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Takođe postavite i ukrase kao što je kora od drveta. Pored toga što će interesantno da izgleda, prilikom raspadanja, predavaće ekosistemu neophodne hranjive materije.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Na kraju ono najvažnije bez čega eko sistem ne bi opstao, voda. U sijalicu uz pomoć medicinskog šprica i igle ubacite oko 10 ml vode.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Štapićem za uši očistite staklo isjalice iznutra ukoliko se na nekom mestu zaprljalo prilikom unošenja sastojaka u sijalicu.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Na samom kraju još čep. Može Vam poslužiti bilo šta. Mi smo od drvenog štapa isekli čep dužine 1.5 cm. Uz pomoć termolepka pričvrstili smo ga na otvor sijalice.

 
  Čitav jedan svet u sijalici

Postavljanjem čepa na otvor sijalice stvorili ste zatvoreni ekosistem koji nema veze sa spoljašnjim svetom. U sijalici će se odvijati proces koji se odvija u prirodi, i koji možete da posmatrate. Ovo je naročito interesantno za malu decu koja uz pomoć ovog ekosistema može nauči mnogo o prirodi. Voda će, iz kamenog sloja, prolaziti kroz pesak sve do zemljanog sloja. Odatle će je biljke crpiti, prolaziti kroz biljku i isparavati kroz listove. Voda će se kondenzovati na staklu sijalice i spuštati nazad u tlo. Ukoliko se sijalica zamagli, nakon postavljanja čepa, ne brinite. Izbistriće se nakon celog ciklusa kondenzacije. I vazduh koji je zarobljen u sijalici će prolaziti kroz niz promena. Noću će ga biljke koristiti a danju će uz pomoć fotosinteze proizvoditi kiseonik, koji će noću opet trošiti i tako u krug. Sijalicu ostavite na svetlo mesto ali nikako izloženu direktnom suncu. Ovaj eko sistem može da živi jako dugo. Neki sistemi u flašama su opstajali i decenijama. Ako posle nekog vremena vidite da neke biljke umiru i suše se, ne brinite. To je prirodan proces jedne biljke umiru i svoje hranjive materije predaju zemlji. Te hranjive materije će da koriste nove biljke koje počinju da rastu i tako u krug. Kompletan prirodni ciklus i jedan čitav svet je pred Vama u običnoj sijalici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download