Opis problema:

Čeono lepljenje dasaka

Potreban alat:

Ručno rende, olovka, kombinovani ljenjir, šilo, sečice, bušilica, stolarske stege

Potrebno vreme:

20 minuta

Potreban materijal: Čačkalica, lepak za drvo, daske
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Čeono lepljenje dasaka

Čeono spajanje dasaka je česta procedura kada radite sa drvetom. Kod mnogih projekata potrebna Vam je daska veće širine nego što su standardne. Potrebnu širinu dobijate čeonim spajanjem dve ili više dasaka. Na početku potrebno je obraditi površine koje će se spojiti. Te površine moraju biti potpuno ravne. Kod grubih površina mogu se pojaviti mnogobrojni vazdušni džepovi koji prouzrokuju neravnomerno lepljenje i slab spoj.

Čeono lepljenje dasaka

Za izravnavanje površina, najbolje je koristiti ručno ili električno rende. U stegu postavite obe daske koje lepite tako da površine koje se lepe budu jedna pored druge. Uz pomoć ručnog rende obrađujte obe površine istovremeno.

Čeono lepljenje dasaka

Pri ovakoj obradi nije bitno da li su obrađene površine „pod 90 stepeni“ u odnosu na površinu daske, jer će se površine koje su ovako obrađujete savršeno uklopiti. Pri samom lepljenju, lepak se ponaša kao lubrikant pri spajanju i daske lako klize pre nego što lepak „uhvati“ posledica toga može biti da na kraju nemate idealno poravnate ivice dasaka. Za rešavanje ovog problema ima jedan jednostavan trik.

Čeono lepljenje dasaka

Položite obe daske na ravnu površinu i spojite ih onako kako bi trebale da budu zalepljene. Na dva mesta, grafitnom olovkom, nacrtajte linije preko obe daske u zoni spoja, kao na slici.

Čeono lepljenje dasaka

Uz pomoć kombinovanog lenjira prenesite linije na lepljenu površinu kod obe daske

  Čeono lepljenje dasaka

Odaberite na kombinovanom lenjiru dužinu koja je otprilike sredina lepljene površine na dasci (ne mora da bude tačno sredina) i prenesite tu dužinu od ivice daske na sve obeležene linije iz prethodnog koraka.

 

  Čeono lepljenje dasaka

Šilom obeležite tačke u preseku ovih linija.

 

  Čeono lepljenje dasaka

Kada ste šilom obeležili tačke, sledeće što Vam treba su drvene čačkalice.

 
  Čeono lepljenje dasaka

Skratite čačkalice tako što ćete odseći zaoštrene vrhove

 
  Čeono lepljenje dasaka

A zatim pronađite burgije istog prečnika kao što su čačkalice.

 
  Čeono lepljenje dasaka

Odabranom burgijom izbušite dasku na mestima koja ste označili šilom

 
  Čeono lepljenje dasaka

U obe rupe na jednoj dasci postavite po jednu čačkalicu.

 
  Čeono lepljenje dasaka

Pre lepljenja sastavite daske i proverite kako se uklapaju. Ako ste precizno uradili sve prethodne korake dve daske se savršeno uklapaju plus, čačkalice će daske držati na mestu i neće im dozvoliti pomeranje prilikom lepljenja.

 
  Čeono lepljenje dasaka

Dalje je sve lako, na površinu nanesite lepak da drvo

 
  Čeono lepljenje dasaka
I razmažite ga celom površinom u tankom sloju. Neki Uradi Sam majstori ne razmazuju lepak što nije ispravan postupak. Veća površina pod lepkom obezbeđuje čvršći spoj.
 
  Čeono lepljenje dasaka

Nakon mazanja spoja lepkom i spajanja dasaka fiksirajte ih solarskim stegama. Stege stežite dok lepak ne izbije iz sastava i to je to. Nemojte više stezati da ne bi istisnuli sav lepak iz sastava i spoj u tom slučaju ne bi bio čvrst. Ostavite da se lepak suši 24 časa. Ukoliko Vam stege trebaju možete ih skinuti i nakon pola sata ali svakako daske ostavite 24 sata da se lepak potpuno osuši. I još jedan savet za kraj. Bilo bi dobro, ukoliko estetika dozvoljava, da se daske slažu tako da jedna daska ima smer godova u jednom smeru a sledeća u drugom smeru. Na taj način se poništavaju sile koje uzrokuju vitoperenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download