Naslov:

Dekorativni kamen - postavljanje

Potreban alat:

Libela, špahtla, posuda za mešanje lepka

Potrebno vreme:

oko 60 minuta po kvadratu (zavisi od vrste i veličine kamena)

Potreban materijal: Dekorativni kamen, lepak za dekorativni kamen
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

libela

Dekorativni kamen je sve više prisutan u našim domovima. Pored lepog, izgleda kada biramo vrstu zidne obloge u obzir uzimamo i cenu pa pored prirodnog kamena danas se sve češće odlučujemo za imitaciju prirodnog kamena napravljenu od mlevenog kamena, gipsa, keramike... Pored toga što su na prvi pogled ove imitacije kamena veoma slične pravom kamenu njihova povoljna cena, lakoća postavljanja i uklanjanja, kao i širok spektar boja, često su faktor odluke koji će prevagnuti baš ka korišćenju imitacije, a ne prirodnog kamena.

Kako početi? Bez obzira da li kamen lepite od poda do plafona ili samo na jednom delu zida veoma je važno da prvi red kamena postavite vodoravno kako bi slaganje sledećih redova išlo bez problema. Početnu horizontalnu liniju možete odrediti pomoću libele.

instalacije

Na slici su prikazane obeležene linije na zidu između kojih treba zalepiti kamen. Takođe, kamen nemojte lepiti tamo gde planirate da montirate police, zidni nosač za televizor ili zvučnike, već te delove ostavite prazne kako bi predmeti koje montirate bili stabilno pričvršćeni za ravnu i čvrstu podlogu zida.

dekorativni kamen

Nakon što ste odabrali vrstu i boju kamena...

lepak za dekorativni kamen

i nabavili odgovarajući lepak (mi smo u ovoj foto priči koristili imitaciju prirodnog kamena napravljenu od gipsa i odgovarajući lepak za njega) radovi mogu početi.

priprema zida Priprema. U koliko se kamen lepi na malter nikakva priprema nije potrebna, ali ako kamen lepite na izgletovan i okrečen zid onda je potrebno zid prethodno "nagrebati" tako da lepak može da se uhvati za malter. Dobro je da se pre nanošenja lepka zid premaže podlogom (grundiranje).
lepljenje dekorativnog kamena

Lepljenje. Nemojte zamešati odjednom celu količinu lepka kako se ne bi osušio pre nego što stignete da ga upotrebite. Kada ste pripremili lepak, možete ga nanositi špahtlom u tankom sloju na zid i na svaku pločicu koju lepite ili ga možete naneti na zid nazubljenom gletericom i na taj sloj lepiti kamene pločice.

Prilikom lepljenja sve vreme vodite računa da su redovi vodoravni i po potrebi korigujte.

dekorativni kamen

 

Na slici je prikazan zalepljen dekorativni kamen, sa ostavljenim mestom za tv nosač i modularne utičnice.

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download