Opis problema:

Drvo od žice

Potreban alat:

Skalpel, sečice, špic klešta, stega, bonsek, glodalica, brusilica, lenjir, olovka, šubler

Potrebno vreme:

Zavisi od veličine drveta

Potreban materijal: Žica, izolir-traka, lak za drvo, epoksi lepak
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Drvo od žice

Za pravljenje interesantne dekoracije u obliku drveta potrebno Vam je nekoliko stvarčica za početak. Osnovni materijal za pravljenje ovog neobičnog drveta je žica. Može da bude aluminijumska ili bakarna zavisno koje boje želite da bude drvo. Za ovu priliku možete u prodavnici kupiti namensku žicu ali možete i da iskoristite licnasti provodnik, kao u našem slučaju. Pored toga će Vam trebati nekoliko komada alata.

Drvo od žice

Ukoliko koristite licnasti provodnik prvo što treba da uradite je da odstranite izolaciju, odnosno da oslobodite žice koje će Vam kasnije trebati.

Drvo od žice

Isecite ogoljenje provodnike na dužinu od oko 25 cm i raspletite licne. Dužina zavisi planirane visine drveta.

Drvo od žice

Žica koju smo mi koristili je prečnika 1 mm i upotrebili smo 56 žica-licni. Što više imate žica, drvo će biti „razgranatije“ a deblo deblje. Kada raspletete sve žice one će biti prilino neravne i to se mora ispraviti.

Drvo od žice

To možete uraditi na dva načina. Rastezanjem žice ona će se ispraviti ili možete je prevući preko ivice stola, kao na slici. Na oba načina dobijate ravnu žicu.

  Drvo od žice

Skupite žicu u snop i jedan njen kraj fiksirajte u stegu. Kleštima uhvatite snop na rastojanju od oko 8cm od fiksiranog kraja i uvrnite snop nekoliko puta. Napravili ste deblo Vašeg drveta.

 

  Drvo od žice

Sada počinjemo da pravimo krošnju. Osnovu krošnje će činiti tri grane koje idu iz debla. Žice podelite na tri dela. U svakom delu može da bude podjednak broj žica ali nije obavezno.

 

  Drvo od žice

Nakon toga svaku od te tri grupe žica podelite na pola. Posle ogova dobijate šest grupa.

 
  Drvo od žice

Uvrtanjem spojite dva snopa. Snopove birajte tako da pripadaju različitim grupama (misli se na početne tri grupe). Isto to uradite sa drugim i trećim snopom.

 
  Drvo od žice

Na taj način ste dobili tri grane drveta koje čine osnovu za dalje grananje.

 
  Drvo od žice

Iz svake od tri osnovne grane drvo se grana na po dve nove grane. To ćete uraditi na isti način kao osnovne grane, samo što ćete ovde žice podeliti na dve grupe a svaku grupu na po dva snopa.

 
  Drvo od žice

Uzmite po jedan snop iz svake grupe i objedinite ga uvijanjem.

 
  Drvo od žice

Uradite to i sa druga dva snopa i dobili ste grananje sa nove dve grane.

 
  Drvo od žice

Ni jedno drvo nije simetrično pa ne mora ni Vaše da bude. Grane ne moraju samo na ovaj način da se razvijaju. U toku uvijanja možete da izbacite jednu licnu- žicu i nastavite da uvijate ostale. Na taj način dobijate paralelne grane.

 
  Drvo od žice

Ovaj proces ponavljajte dok se na kraju grane ne završe sa jednom žicom. Skratite višak žice i uz pomoć klešta na vrhu napravite male kukice.

 
  Drvo od žice

Na kraju treba da oblikujete krošnju. To ćete uraditi savijanjem i ukrštanjem grana kako bi vaše drvo što više ličilo na ono pravo.

 
  Drvo od žice

Kada izvadite stablo iz stege na kraju će biti spljošteno. Taj deo treba odstraniti odnosno poravnati. Izolir trakom oblepite stablo na nekih 1 cm od kraja.

 
  Drvo od žice

A zatim bonsekom odsecite višak. U našem slučaju drvo će „rasti“ iz drvenog postolja. Postoji mogućnost da od žice napravite koren na sličan način kao i krošnju a zatim taj koren zalepite na neki kamen ili opletete koren oko kamena... zavisi od Vaše kreativnosti.

 
  Drvo od žice

Kao što smo rekli ima više varijanti na koji možete napraviti osnovu drveta. Mi smo iskoristili ostatke iz jednog drugog projekta pod nazivom saksija od šperploče. Komad šperploče smo išmirglali

 
  Drvo od žice

Glodalicom oborili ivice...

 
  Drvo od žice

I prelakirali ga sa nekoliko slojeva laka za drvo.

 
  Drvo od žice

Centar smo našli u preseku dve dijagonale

 
  Drvo od žice
A širinu rupe koju treba izbušiti smo dobili merenjem prečnika stabla.
 
  Drvo od žice

Na burgiji, uz pomoć izolir trake, označite mesto do kojeg ćete bušiti. Ono će ograničiti dubinu bušenja

 
  Drvo od žice

Potrudite se da izbušite rupu pod pravim uglom u odnosu na površinu šperploče kako bi drvo bilo pod pravim uglom u odnosu na ploču.

 
  Drvo od žice

I na kraju u rupu postavite malo epoksi lepka a zatim postavite žičano drvo.

 
  Drvo od žice

I to je to. Relativno lako možete da napravite ovaj neobični ukras.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download