Opis problema:

Držač ukrsnog tanjira

Potreban alat:

Šubler, olovka, kombinovani lenjir, glodalica, stolarske stege, turpija, šmirgl papir, ugaonik, četkica za lepak, bušilica, testera

Potrebno vreme:

nekoliko sati

Potreban materijal: dve letvice laminatnog parketa, drveni tiplovi, lepak za drvo, akrilna farba
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Držač ukrasnog tanjira

Ovo je, u principu, vrlo jednostavan projekat ali veoma koristan. Za pravljenje ovog držača za ukrasni tanjir potrebno je nekoliko sitnica. U našem slučaju smo iskoristili dve letvice laminatnog parketa, ali to mogu biti bilo koje dve letvice koje imate u kući. Pored toga potrebna je i jedna drvena šipka koja se koristi za drvene tiplove, proizvoljnog prečnika. U ovom slučaju prečnik drvenog klina je 8mm.

Držač ukrasnog tanjira

Letvice parketa imaju dimenzije 12x2,5x0,8 cm. Držač je napravljen za nošenje tanjira prečnika 18cm. Ukoliko imate veći tanjir koristićete letvice nešto većih dimenzija. Sama konstrukcija je veoma jednostavna, praktično sastoji se od dve ukrštene letvice, kao na slici.

Držač ukrasnog tanjira

Zbog estetike ali i stabilnosti, letvice se ne ukrštaju na samim krajevima već je spoj pomeren za 1 cm od kraja letvice. Stoga potrebno je da odmerite po jedan cm od krajeva svake letvice.

Držač ukrasnog tanjira

I na obeleženom mestu uz pomoć kombinovanog lenjira, povucite liniju koja je pod pravim uglom u odnosu na ivicu letvice.

Držač ukrasnog tanjira

Sledeću liniju ćete povući na isti način na udaljenosti koja predstavlja širinu letvice, kao na slici.

  Držač ukrasnog tanjira

Kako bi ukrštavanje letvica bilo „u nivou“ napravićemo preklopni spoj ili spoj na preklop, kako ga neki nazivaju. Ovaj spoj se pravi tako što se letvice, na obeleženim mestima, useku za polovinu debljine. Dakle, potrebno je izmeriti debljinu letvice, u ovom slučaju ona iznosi 8mm, tako da je letvicu potrebno useći 4mm.

 

  Držač ukrasnog tanjira

Usecanje se tradicionalno radi testerom i dletom. Prvo se testerom naprave rezovi na obeleženim mestima do dubine koja je polovina debljine letvice. Potom se izeđu tih rezova napravi još nekoliko, kako bi lakše bilo izvaditi nepotrebni deo. Nakon toga dletom se useca na krajevima rezova i izbija drvo između označenih mesta.

 

  Držač ukrasnog tanjira

Međutim, ovaj posao ćete završiti za nekoliko sekundi ukoliko posedujete glodalicu. To je izuzetno koristan alat koji ima mnogo namena. Učvrstite letvicu, spustite glodalo na 4mm i projurite glodalicom između obeleženih mesta, i to je to.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Fina obrada spoja se radi turpijom kako bi spoj bio idealan i potpuno u ravni.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Same ćoškove možda nećete moći da dosegnete turpijom, pa u tom slučaju zalepite šmirgl papir za letvicu parketa i sa njim obradite nedostupna mesta.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Ukoliko ste linije na početku ove foto-priče izvlačili pod pravim uglom na ivicu i pravili rezove po njima, sada bi letvice trebalo da se ukrste pod pravim uglom. Ukoliko to nije slučaj kod Vas za ovaj projekat neće imati uticaja ali za neke druge to bi Vas vratilo na početak, dakle deviza „dvaput meri jednom seci“ je preporučljiva.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Kada ste proverili da se letvice lepo uklapaju i pod pravim uglom možete pristupiti lepljenju. Koristimo obični lepak za drvo koji se uz pomoć četkice nanese na celu površinu spajanja.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Zatim spojite obe letvice i spoj obezbedite stolarskom stegom. Lepak već posle pola sata drži spoj ali puna čvrstoća se postiže nakon 24 sata.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Nakon fiksiranja spoja obrišite višak lepka koji je istisnut.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Sledeće što treba da uradite je da izbušite rupe za klinove. Manji klinovi, koji dolaze na krajeve letvica, biće postavljeni na udaljenosti od 1 cm od kraja letvice. Na sredini letvice odmerite 1 cm od kraja. Tu označite mesto bušenja rupe, na oba kraja držača.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Veći klin se nalazi u centru sastava dve letvice.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Centar ćete naći tako što ćete povući dijagonale iz krajeva kvadrata koji formiraju letvice u spoju. Na mestu preseka te dve dijagonale nalazi se centar i tu treba izbušiti rupu.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Prečnik rupa odrediće debljina drvenog tipla. Kao što je već rečeno, u ovom slučaju je to 8mm.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Kada su rupe izbušene potrebno je postolje držača ošmirglati. Prvo šmirgl papirom veće granulacija a potom finijim papirom manje granulacije. Takođe, šmirglanjem zaoblite sve ivice.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Dužina manjih klinova je 2cm. S obzirom na debljinu letvice klin će biti dužine 12mm posle ugradnje. Ovo je sasvim dovoljno da zadrži tanjir.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Nakon sečenja obavezno šmirglanjem zaoblite ivice preseka.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Napravite dva ovakva klina.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Treći klin koji će pridržavati tanjir sa zadnje strane je nešto duži, 10 cm. Njegova dužina nije tačno definisana. Ukoliko je manji tanjir će stajati više nagnut, a ukoliko je duži tanjir će stajati više uspravno. Na kraju krajeva, ovaj klin nakon ugradnje možete skratiti na onu dužinu koja odgovara željenom uglu stajanja tanjira.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Kada ste sve to pripremili, krajeve klinova umočite u lepak za drvo i postavite u ranije izbušene rupe. Naravno, budite pedantni i odstranite višak lepka.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Nakon toga sledi finiš. Mi smo držač ukrasnog tanjira obojili belom akrilnom bojom u spreju. Ukoliko volite izgled drveta držač možete da lakirate ili da pređete lazurom kako bi se istakli godovi...

 
  Držač ukrasnog tanjira

I to je to. Kada se farba osuši držač je spreman za upotrebu.

 
  Držač ukrasnog tanjira

Sve što treba da uradite je da stavite držač i tanjir na neko pogodno mesto kako bi Vas svaki dan podsećao na neko lepo putovanje ili odmor. Uživajte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download