Opis problema:

Postavljanje elektro instalacija u zid od gips karton ploča

Potreban alat:

Bušilica, tanje burgije ili kružna testera - nastavak za bušilicu, šrafciger, skalpel.

Potrebno vreme:

zavisi od veličine zida odnosno instalacije

Potreban materijal: dozna za gipsani zid, kabl.
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

dozna

Elektro instalacije u zidovima od gips karton ploča se donekle razlikuju u odnosu na elektro instalacije koje se postavljaju u zidove od drugih materjala. Takođe i elektro materijal koji se koristi je donekle različit odnosno prilagođen pričvršćivanju na gips karton zidove.
Prvi korak je nabavka materjala odnosno dovoljnog broja dozni, razvodnih kutija i dovoljen dužine potrebnih kablova.
Dozne pripremite za ugradnju tako što ćete napraviti na njima onoliko otvora koliko kablova želite da provučete.

dozna

Kada se postavlja elektro instalacija na gipsani zid? Elektro instalacija se postavlja na gipsani zid u trenutku kada ste postavili roštilj od UW i CW prodila i montirali gips karton ploče sa jedne strane. Tada je potrebno da kružnom testerom izbušite rupe za dozne tamo gde želite da postavite utičnice, prekidače ili razvodne kutije. U ovom slučaju pokazaćemo postupak rada na primeru dozne za utikač.

U izbušenu rupu postavite doznu.

gips dozna

Rupa treba po obimu da odgovara dozni tako da ona čvrsto stoji u njoj.

gk dozna

Sa zadnje strane dozna za ugradnju u gips karton zidove ima dva mesingana krilca na svakom šrafu za zatezanje. Oslobodite krilca i ...

dozna

...zategnite šrafove tako da se dozna učvrsti i da ne može ispasti iz ležišta.

  dozna

Pričvršćena dozna - izgled sa zadnje strane.

 

  cw profil
Kada ste montirali sve dozne pripremite otvore na CW profilima tako da se kroz njih mogu provući potrebni kablovi. To ćete uraditi na taj način što ćete iskriviti krilca lima u smeru strelica prikazanih na slici. Za ovo vam nije potreban alat već lim možete saviti rukom.

 

 

  cw profil Kroz napravljene otvore provucite kablove.  
  elektro instalacija

Kablove provucite kroz otvore koje ste za njih napravili u doznama. Najbolje je da kabl sa druge strane vežete u čvor ili na drugi način pričvrstite tako da ne može da se izvuče, jer nakon zatvaranja zida više nećete moći da dođete do njih.

 
  gipsani zid

Kablove nemojte da zatežete previše i vodite računa da se ne oslanjaju na oštre ivice lima kako ne bi došlo do oštećenja izolacije u dužem vremenskom periodu. Kada ste provukli potrebne kablove možete, u koliko je potrebno, postaviti u zid zvučnu ili toplotnu izolaciju i zatvoriti zid gips karton pločama.
Povezivanje utikača i prekidača vrši se na isti način kao i kod utikača i prekidača koji su namenjeni za ugradnju u zidove od drugih materjala o čemu smo već pisali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download