Opis problema:

Kako zameniti uložak brave?

Potreban alat:

šrafciger

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: -
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

elzet

S vremena na vreme desi se da ključ više ne otvara bravu onako kako bi trebao, lako i glatko već zapinje i neće da se okrene iz prvog pokušaja. U slučaju da nije u pitanju loše narezan ključ ovaj problem rešavamo zamenom uloška brave. Zamena uloška brave radi se i u slučaju kada se izgubi ključ, kada ne želimo da nek ko je do tada imao pristup prostorijama i dalje može da uđe, itd.

 

brava

Najčešće nije potrebno skidati ukrasnu masku brave i kvaku ali u nekim slučajevima to može biti lakši način za vađenje dotrajalog cilindra.

Nakon skidanja ukrasne maske i šrafa za obezbeđenje uložak brave samo izvučemo iz njegovog ležišta. Naravno za ovo nam je pootreban ključ.

ulozak brave

Ključ je potreban kako bi se omogućilo vađenje starog i postavljanje novog uloška brave i to na sledeći način:

- kada je ključ u bravi u vertikalnom položaju, zasun (na slici obeležen strelicom) malo viri iz uloška brave. Zbog toga uložak brave nije moguće niti postaviti niti ukloniti bez ključa.

brava ulozak
- kada se ključ malo zakrene (kao na slici), zasun se povlači u telo uloška brave i omogućava postavljanje odnosno vađenje uloška brave iz brave.
elzet

Po principu koji je opisan postavite uložak brave u za to predviđeno mesto na bravi.

  kljuc Okretanjem ključa proverite da li zaključavanje funkcioniše  
  brava

i kada se uverite da je sve u redu pritegnite šraf koji učvršćuje uložak brave za bravu.

 

  kvaka

Na kraju vratite ukrasnu masku brave i kvake i montaža uloška brave je završena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download