Opis problema:

Gasni amortizer - ugradnja

Potreban alat:

Šrafciger, metar, olovka

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: gasni amortizer i pripadajući pribor za montažu
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

gasni_amortizer

 

Sigurno ste imali priliki de vidite u salonima nameštaja ili kod svojih prijatelja vrata kuhinjskih elemenata koja se umesto na stranu otvaraju na gore. Kako je ovaj način otvaranja vrata elemenata ponekad veoma praktičan, ali i moderan danas se mnogi odlučuju da bar jedan kuhinjski element ima ovaj način otvaranja.

Da bi se vrata elemenata lako otvarala na gore i pored sopstvene težine i da bi mogla da stoje u otvorenom položaju potrebno je ugraditi odgovarajući gasni amortizer koji sve ovo omogućava.
(Na slici je prikazan gasni amortizer sa pripadajućim priborom za montažu)

 

fioka_za_posteljinu
S obzirom na to da se gasni amortizeri u kuhinjama već dugo koriste, u ovoj foto priči hteli smo da proverimo granice izdržljivosti i snagu gasnih amortizera i ugradili smo ih na poklopac fioke za posteljinu jednog troseda.
Amortizere ugradjujemo na poklopac fioke jer ga je teško podizati, a prilikom uzimanja posteljine postoji mogućnost da poklopac padne i udari onoga ko koristi fioku.
fioka_za_posteljinu

Poklopac fioke je izuzetno veliki i težak. Napravljen je od univera približnih dimenzija: širina 160cm i dubina 85cm. Zbog ovako velikog tereta koji treba da nose odabrali smo najjače amortizere od 120N. (Snaga amortizera ide od 60N do 120N)

amortizer_gasni

Mesto za ugradnju: Amortizer je u ovom slučaju bilo moguće ugraditi izvan fioke...

amortizer

i u samu fioku. S obzirom na to da bi ugradnjom amortizera u fioku, on smetao prilikom uzimanja i ostavljanja posteljine, odlučili smo se da ga ugradimo van fioke.

  stolarija_amortizer

Za ugradnju se u priloženom priboru dobijaju dva nastavka za montažu, na "lice" ploče...

 

  amortizer_vrata
... i na "kant".
U našem slučaju odgovarajući je prvi nastavak tako da ćemo njega koristiti.

 

 

  obelezavanje

U skladu sa uputstvom koje ste dobili uz amortizer odredite koji način montaže amortizera vam odgovara i odmerite i obeležite gde je potrebno pričvrstiti donji nosač.

 
  gasni_amortizer_montaza

Pričvrstite donji nosač šrafovima.

 
  gasni_amortizer_ugradnja Postavljen donji nosač.  
  amortizer_merenje Izvršimo obeležavanje u skladu sa uputstvom proizvođača i za gornji nosač.  
  gasni_amortizer_podesavanje Postavimo gornji nosač na obeleženo mesto. U ovom slučaju možemo korigovati ugao pod kojim će stajati poklopac kada je otvoren na sledeći način: ako želimo da je poklopac otvoren nešto više nosač montiramo malo niže (strelica na dole) i obrnuto, za manje otvoren poklopac nosač montiramo nešto više (u smeru strelice na gore)  
  amortizer_montaza Šrafovima pričvrstimo gornji nosač.  
  amortizer_postavljanje Postavimo amortizer na gornji nosač. Amortizer je potrebno blago pritisnuti i on će se pričvrstiti za nosač. Više ga nije moguće skinuti samo povlačenjem.  
  amortizer_ugradnja Na isti način postavimo i donji deo amortizera na donji nosač.  
  amortizer_skidanje U slučaju da niste zadovoljni uglom pod kojim stoje vrata pa je potrebno da skinete amortizer i ponovo podesite gornji nosač to možete učiniti tako što šrafcigerom skinete žičani osigurač.  
  gasni_amortizer_demontaza Na isti način skinite i osigurač sa donjeg dela amortizera.  
  amortizer_osigurac Kada ste skinuli amortizer, osigurače vratite na mesto i ...  
  gasni_amortizer_osigurac osigurajte ih od izvlačenja. Vrlo je važno da osigurač postavite pravilno i da poštujete sva uputstva proizvođača jer u slučaju da amortizer spadne sa nosača ili na drugi način izgubi svoju funkciju vrata mogu pasti i ozbiljno povrediti onoga ko njima rukuje u tom trenutku!!!  
  ugradjeni_amortizeri Ugrađeni gasni amortizeri.  
  ugradjen_gasni_amortizer Pogled odozgo.  
  gasni_amortizer Pogled sa strane .  
  fioka_za_posteljinu_sa_gasnim_amortizerima Otvoren poklopac fioke za posteljinu. Poklopac u otvorenom položaju drže gasni amortizeri kako bi se olakšalo uzimanje i ostavljanje stvari.  
  gasni_amortizer_uputstvo Primer uputstva proizvođača koje je priloženo uz gasni amortizer.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download