Opis problema:

Gipsani zid

Potreban alat:

Bušilica, burgije, šrafilica, šrafciger, čekić

Potrebno vreme:

-

Potreban materijal: šrafovi, tiplovi,
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

gipsani zid

Planirate da pregradite neku prostoriju u stanu? Verovatno vam je već palo na pamet da to uradite gips karton pločama odnosno kako se popularno kaže gipsanim zidom. Izrada pregrada od gips karton ploča ima svoje i prednosti i mane u odnosu na druge materjale, a kako izgleda izrada jednog pregradnog zida od gips karton ploča možete pogledati u ovoj foto priči.
Odakle početi? Na plafonu obeležite mesto gde ćete postaviti zid. Na to mesto je potrebno montirati UW profil.

gipsani zid

UW profili se za plafon pričvršćuju brzomontažnim šrafovima sa tiplovima. Probušite rupe za šrafove...

gipsani zid

i kroz rupe u UW profilu ukucajte šrafove.

gipsani zid

Na ovaj način pričvršćen je UW profil za plafon prostorije.

uw profil

Sada je potrebno na pod prostorije pričvrstiti UW profil. Mesto gde postaviti UW profil na podu prostorije, a tako da budući zid bude vertikalan, odredićemo pomoću viska. Spustimo visak sa UW profila koji se nalazi na plafonu...

  visak

i na podu prostorije obeležimo mesto gde je potrebno da stoji UW profil.

 

  uw profil Postavimo UW profil na obeleženo mesto i na podu označimo mesta za šrafove.  
  bušilica

Bušilicom izbušimo rupe i šrafovima pričvrstimo UW profil za pod prostorije.

 
  libela

Sada postavimo i vertikalni profil na zid sa kojim treba da se spoji pregradni zid koji pravimo. Vertikalni položaj se proverava libelom ili viskom.

 
  uw profil Nakon provere, profil se pričvršćuje za zid na isti način kao i za pod i plafon.  
  cw profil Sada je potrebno između UW profila na plafonu i podu umetnutu vertikalne CW profile na koje će se šrafiti gips karton ploče. Ovi profili treba da budu 1-2cm kraće u odnosu na visinu prostorije.  
  spajanje alu profila Kada su CW profili isečeni na potrebnu dužinu pričvršćuju se za UW profile na podu i plafonu specijalnim klještima.  
  alu konstrukcija Nakon završene noseće konstrukcije od aluminijumskih profila na nju šrafovima pričvrstite gips karton ploče. Za ovu svrhu se koriste specijalni šrafovi za gips karton ploče koji ne rđaju.  
  ugao gipsani zid Ako je na pregradnom zidu potrebno izvesti uglove potrebno je tačno se pridržavati uputstva poizvođača ploča i profila o načinu izvođenja.  
  dozna Kada ste aluminijumsku konstrukciju obložili gips karton pločama sa jedne strane vreme je za postavljanje elektro instalacija.  
  elektro instalacije Na CW profilima su predviđeni otvori kroz koje možete provući kablove bez dodatnog bušenja ili sečenja profila.  
  gipsani zid Nakon završetka radova na instalacijama vreme je za postavljanje izolacije. Izolacija se postavlja između CW profila i može biti različita: zvučna, toplotna... u zavisnosti od vaših potreba.  
  gips karton ploče S obzirom da se u našem slučaju radi o delimičnom pregrađivanju prostorije, postavljanje izolacije nije potrebno. Sledeći korak je postavljanje drugog sloja gips karton ploča..  
  srafljenje srafova za gips i nakon toga oblaganje čela poslednjeg CW profila gipsom kako bi se i ta strana mogla okrečiti.  
  gipsani zid Izgled gotovog pregradnog zida od gips karton ploča sa aluminijumskom potkonstrukcijom. Kako izvršiti završnu obradu gipsanog zida pogledajte ovde.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download