Opis problema:

Sijalično grlo - montaža

Potreban alat:

Šrafciger - probna lampa

Potrebno vreme:

15 minuta

Potreban materijal: luster klema, licnasti jednožilni provodnici
Upozorenje: Pre bilo kakvih radova na električnim instalacijama obavezno isključite odgovarajući osigurač i proverite odgovarajućim instrumentom da li je napon isključen!!!
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

kabl

Renovirali ste neku prostoriju u stanu ili kući, završili grube radove i sada ostaje još sredjivanje poda i opremanje prostorije nameštajem. Međutim u prostoriji vam treba svetlo, a rasvetu još neko vreme niste planirali da nabavite/montirate. U ovoj situaciji najčešće rešenje je montaža sijaličnog grla na postojeću instalaciju za rasvetu kako bi mogli da koristite svetlo do konačnog opremanja prostorije.

luster_klema
Pre bilo kakvih radova isključite odgovarajući osigurač i proverite odgovarajućim instrumentom da li je napon stvarno isključen. Kada ste se uverili da u instalaciji nema napona, radi lakšeg rada na kabl montirajte luster klemu i to na braon/crnu i plavu žicu. Žuto-zeleni provodnik ostavite nepovezan jer sijalična grla imaju samo dva priključka fazu i nulu.
sijalica grlo zica

Dalje posao možete obavljati i za stolom. Potreban materijal prikazan je na slici: sijalica, sijalično grlo i dva jednožilna licnasta provodnika (boja u ovom slučaju nije važna).

grlo za sijalicu

Rasklopite sijalično grlo tako da možete da priđete električnim kontaktima.

sijalicno grlo

Jedan provodnik povežite na jedan kontakt...

  grlo

...a drugi provodnik na drugi kontakt.

 

  grlo bakelit
Sada sastavite sijalično grlo. Sa provodnika koji vire iz sijaličnog grla skinite izolaciju u dužini od 5 do 8 mm.

 

 

  spajanje provodnika Popustite šrafove luster kleme i  
  luster klema

povežite oba provodnika koja vire iz sijaličnog grla na dva slobodna kontakta luster kleme. Boje provodnika nisu važne.

 
  sijalica Kada ste sve kontakte dobro pričvrstili i proverili da se provodnici neće izvući iz luster kleme, zavrnite sijalicu. Tek nakon toga uključite osigurač i proverite da li sijalica radi. Sada imate svetlo u prostoriji i možete nastaviti radove na uređenju prostorije ili je koristiti do trenutka dok ne budete hteli da postavite rasvetna tela koja vam odgovaraju.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download