Opis problema:

Harmonika vrata za plakar

Potreban alat:

Bušilica, burgije, šrafciger

Potrebno vreme:

60 minuta

Potreban materijal: komplet šarki i šina za montažu harmonika vrata
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

harmonika vrata

Harmonika vrata su nekada bila jako česta u našim stanovima najčešće kao mobilna pregrada između kuhinje i trpezarije ili trpezarije i dnevne sobe. Najčešće se u tim slučajevima nije polagalo na estetiku već više na to da se jeftino i lako dobije višefunkcionalni prostor. Danas se ovaj način otvaranja i zatvaranja češće koristi na plakarimaili kuhinjskim elemntima koji se nalaze u uskim prolazima ili malim prostorijama. Kako bi se očuvala estetika i vrata uklopila u prostor u koji se ugrađuju najčešće se ne prodaju gotova vrata već samo mehanizam koji se montira na materijal od koga je napravljen ceo element. Na ovaj način vrata su potpuno uklopljena u ambijent a po potrebi mogu izgledati luksuzno ili biti prilagođena budžetu kojim vlasnik raspolaže - u zavisnosti od kog materjala su napravljena.

Na slici je prikazan element plakara koji će biti zatvoren harmonika vratima.

harmonika vrata
Zbog čega smo doneli odluku da na element ugradimo harmonika vrata? Na slici se vidi da je prostor koji je ostao slobodan za otvarawe vrata (dimenzija b) nedovoljan da bi se vrata skroz otvorila (vrata su širine a). Iz tog razloga, ugradnjom harmonika vrata omogućavamo da se vrata prilikom otvaranja "lome" na pola i na taj način ih je moguće skroz otvoriti. Naravno uslov je da je dimenzija b veća ili jednaka polovini dimenzije a. Moguće je šire prostore pregraditi harmonika vratima sa više od jednog "preloma", ali je to potrebno naglasiti prilikom kupovine mehanizma zbog broja šarki i dužine šine.
harmonika vrata

Nakon nabavke materjala od kojeg će biti vrata potrebno ja na njih prvo ugraditi standardne šarke za vrata plakara.

sarke za harmonika vrata

Nakon toga, dva dela harmonika vrata spojite šarkama. To mogu biti i klavir šarke ili šarke koje ste dobili u kompletu za harmonika vrata.

harmonika vrata

Izgled montiranih šarki.

  sina za harmonika vrata

Kada ste završili montažu vrata, montirajte šinu za klizna vrata. Ne zaboravite da pre montaže u nju stavite i klizač jer to naknadno nećete moći da uradite.

 

  sina za harmonika vrata

Vrata pričvrstite za klizač preko predviđenih šarki - mehanizma.

 

 

  harmonika vrata PIsprobajte da li vrata funkcionišu, a po potrebi podesite šarke kao što smo to objasnili u nekoj od prethodnih foto priča. Montaža harmonika vrata je ovim završena.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download