Opis problema:

Presa za herbarijum

Potreban alat:

Bušilica

Potrebno vreme:

15 min

Potreban materijal: Ploče iverice, navojna šipka, podloške, matice.

Vaša preporuka :

presa za herbarijum

Svako od nas je u osnovnoj školi presovao biljke i pravio herbarijum. Sam proces je interesantan ali ako presovanje biljke nije dobro urađeno može da se pojavi problem kada dođe vreme za ocenjivanje. Međutim, ukoliko posedujete presu za herbarijum i sledite nekoliko naših saveta, petica je zagarantovana. Kako napraviti presu za herbarijum? Vrlo jednostavno, po sistemu „uradi sam“ neće vam trebati više od 15-20 minuta da započnete proces stvaranja herbarijuma. Najpre, odredite  dimenzije prese i koliko će nivoa da ima (koliko će se biljaka istovremeno moći presovati). U našem slučaju radi se o malim dimenzijama biljaka koje će se presovati, tako da su iskorišćene uzorak pločice iverice. Kada ih poređate kao na slici obeležite im bar dve stranice.

presa za herbarijum

 Oznake će biti korisne kod kasnijeg slaganja pločica.

presa za herbarijum

Zatim  probušite dve rupe u nasuprotnim ćoškovima na svakoj pločici. Rupe moraju biti tačno jedna iznad druge. Najbolje je ispod pločice koja se buši postaviti sledeću. Kada se probuši prva pločica na drugoj će burgija označiti mesto na kojem se buši sledeća rupa i tako redom. Ovako ćete obezbediti da sve rupe budu u liniji.

presa za herbarijum

Sledeće što treba da se obezbedi je nekakav dugačak mašinski šraf ili navojna šipka, kao u našem slučaju. Navojnu šipku skratiti na potrebnu dužinu, što će zavisiti od broja ploča koje su izdvojene za presu.

presa za herbarijum

Kada je to spremno na svaku navojnu šipku postavite po jednu maticu i podlošku na kraju.

  presa za herbarijum

Pre nego što započnete slaganje biljaka za herbarijum u presu isecite veći broj novinskih papira istih dimenzija kao što su ploče iverice

 

  presa za herbarijum

Kao i biljke koje nameravate da ispresujete za herbariju

 

  presa za herbarijum

Spremljene navojne šipke provucite kroz, prethodno izbušene, rupe na ploči iverice.

 
  presa za herbarijum

Biljke se, obično pri presovanju, stavljaju u upijač hartiju ali u našem slučaju poslužiće nekoliko listova novinskog papira koji ste prethodno isekli.

 
  presa za herbarijum

Na nekoliko listova novinskog papira postavite biljku. Listove ispravite i rasporediti tako da se ne pokrivaju međusobno.

 
  presa za herbarijum

Preko nje postaviti još nekoliko listova novinskog papira

 
  presa za herbarijum

I na kraju preko svega drugu pločicu univera. Na to se postavlja opet papir, biljka, papir pa novi komad iverice i tako sve do kraja.

 
  presa za herbarijum

Iza poslednje ploče iverice se na navojne šipke postavlja podloška...

 
  presa za herbarijum

Zatim matice koje će stegnuti presu.

 
  presa za herbarijum

Sveže biljke u početku ne stezati previše jer će se biljke preterano spljoštiti, odnosno deblji delovi biljke će se raspuknuti. Prilikom menjaja papira postepeno se dotežu matice. Na ovaj način će biljke za herbarijum postajati sve tanje kako voda iz njih bude izlazila, odnosno upijala u novinski papir.

 
  presa za herbarijum

Prvu promenu papira izvršite najkasnije za 24 časa. Tom prilikom se mogu ispraviti propusti prilikom presovanja biljaka za herbarijum (ispraviti listove i razdvojiti ih, namestiti cvetove i slično).  Ako se papir ne menja redovno i na vreme, biljke za herbarijum potamne i mogu da se uplesnjive, a u ekstremnim slučajevima počinju i da trunu. Takav materijal ne može poslužiti za  zbirku.

 
  presa za herbarijum

Manje biljke su suve posle 3 – 4 menjanja papira. Krupnijim  (debljim) biljkama je neophodno više vremena. Potpuno suva biljka za herbarijum je krta, ne savija se i lako se lomi.

 
  presa za herbarijum

Osušene biljke lepe se na herbarski papir. Taj papir je čvrst (polukarton, hamer papir i slično) da bi se izbeglo savijanje. Usled savijanja osušena biljka, koja je nalepljena na njega mogla bi da se slomi. Biljke za herbarijum se lepe na herbarski list pomoću samolepljivih papirnih traka širine 3-5 mm. Selotejp izbegavati jer se vremenom osuši i otpadne.

 
  presa za herbarijum

Lepljenje biljaka za herbarijum se vrši preko stabljika, nikako preko cveta ili lista.

 
  presa za herbarijum

Svaki herbarski list u herbarijumu mora da ima neophodne podatke u donjem desnom uglu, kao što su:
Familija
Narodni naziv biljke
Latinski naziv biljke
Stanište
Datum
Sakupljač

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download