Opis problema:

Jednopolni prekidač

Potreban alat:

Probna lampa

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Jednopolni prekidač

Jednopolni ili običan prekidač služi za uključivanje samo jednog izvora svetlosti, ventilatora, grejalica i sl. Ovaj tip prekidača je najjednostavniji i najčešći  prekidač električne struje u domaćinstvima.

Jednopolni prekidač

Šema vezivanja jednopolnog prekidača je veoma jednostavna. U istu granu se postavlja prekidač i potrošač. Prekidač se uvek postavlja tako da prekida fazni provodnik. U nekim loše izvedenim električnim instalacijama pronaći ćete i situaciju da se prekidačem prekida nulti provodnik a da je sijalično grlo konstantno „pod naponom“. Upravo iz ovog razloga nije dovoljno isključiti jednopolni prekidač pre započinjanja intervencije na sijaličnom grlu jer to ne garantuje da nema napona na potrošaču.

Jednopolni prekidač

Pre nego što krenemo u zamenu jednopolnog prekidača neophodno je isključiti napon napajanja svetlosnog izvora. To ćemo uraditi tako što ćemo najpre uključiti prekidač (sijalica svetli) a zatim ćemo izvrnuti patronu odgovarajućeg osigurača (ako se radi o starom tipu osigurača) odnosno, prebaciti polugu u nulti položaj ako je u pitanju novi tip osigurača. Ako se sijalica ugasi to je dovoljan dokaz da na provodnicima prekidača nema napona i da se može započeti sa zamenom. Sada može da se pristupi zameni jednopolnog prekidača. Najpre se odvijačem odviju dva šrafa koja se nalaze sa prednje strane jednopolnog prekidača što će omogućiti vađenje prekidača iz zida.

Jednopolni prekidač

Ovo je prilika da se još jednom proveri da li na provodnicima ima napona. Za to se koristi ispitivač, probna lampa, glinerica ili kako god se vama sviđa da zovete taj instrument koji podseća na „šrafciger“. Dodirnite njegovim vrhom jedan šraf, držeći palac na metalnom delu, na suprotnom kraju ispitivača. Ponovite ovo i sa drugim šrafom i kada se uverite da lampa ispitivača ne svetli (što znači da nema napona) odvijte šrafove i oslobodite provodnike. Kod starih jendnopolnih prekidača je bilo pravilo da se fazni provodnik priključuje na manji šraf. Kod novih jednopolnih prekidača šrafovi su isti tako da ne morate o tome da vodite brigu.

Jednopolni prekidač

Način spajanja jednopolnog prekidača je krajnje jednostavan kao što je prikazano na šemi. Za spajanje se koristi provodnik poprečnog preseka 1.5mm2. Nulti provodnik se spaja na navoj sijaličnog grla a fazni provodnik na središnji kontakt sijaličnog grla. Fazni provodnik se prekida jednopolnim prekidačem iz razloga o kojima je već bilo reči.

  Jednopolni prekidač

Dalje sledi jednostavan postupak. Ispred vas se nalaze dva provodnika kao na slici. Bez obzira koje su boje, u ovom slučaju je to nebitno.

 

  Jednopolni prekidač

Kod novih tipova jednopolnih prekidača poklopac drže plastične „žabice“. Korišćenjem poluge treba ga skinuti.

 

  Jednopolni prekidač

Sa strane tela jednopolnog prekidača ili sa prednje strane (zavisno od tipa prekidača) uočićete otvore u koje treba da se montiraju provodnici. Za ovaj tip jednopolnog prekidača treba da ih bude dva.

 
  Jednopolni prekidač

Ubacite kablove u pomenute rupe i dobro pritegnite odgovarajućim šrafovima.

 
  Jednopolni prekidač

Kada ste to uradili gurnite telo jednopolnog prekidača u doznu na zidu tako da se prednja strana jednopolnog prekidača poravna sa zidom (nekada to ide malo teže zbog kablova ali ako upotrebite malo brutalne sile... sarađivaće). Uverite se da jednopolni prekidač stoji horizontalno a onda stegnite šrafove kao na slici što će učvrstiti prekidač.

 
  Jednopolni prekidač

Posao je, faktički, završen. Ostaje samo da se montira ukrasna maska koju drže plastične kopče.

 
  Jednopolni prekidač

Sada preostaje samo da se isproba novi jednopolni prekidač. Vratite osigurač u prvobitno stanje, uključite-isključite prekidač i ako se sijalica pali i gasi dobro ste uradili posao po principu URADI SAM.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download