Opis problema:

Kablovske odstojne obujmice

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Kablovske odstojne obujmice

Kablovske odstojne obujmice se koriste pri izvođenju nadzidne električne instalacije. Nadzidna instalacija se izvodi na onim mestima gde je to estetski prihvatljivo kao što su podrumi i pomoćne prostorije. Takođe, u drvenim objektima električna instalacija se izvodi postavljanjem vodova na zid koji se pričvršćuju odstojnim obujmicama.

Kablovske odstojne obujmice

Kablovske odstojne obujmice su izrađene od plastike otporne na visoke temperature. Na zid se obično pričvršćuju pomoću tiplova i šrafova ali postoji mogućnost lepljenja ili zakivanja ekserima (ukoliko se radi o drvenim podlogama). Kod postavljanja nadzidne električne instalacije mora se voditi računa o minimalnom rastojanju između zida i kabla koji ne sme da bude manji od 5mm. Korišćenjem kablovske odstojne obujmice ovaj uslov je automatski ispunjen.

Kablovske odstojne obujmice

Kablovske odstojne obujmice su tako konstruktivno rešene da omogućavaju nizanje jedne pored druge u neograničenom broju.

Kablovske odstojne obujmice

Ova njihova osobina omogućava paralelno postavljanje više vodova sa istim međusobnim razmakom. Kod više priključnica ova je situacija neizbežna.

Kablovske odstojne obujmice

Postavljanje kablovskih odstojnih obujmica je veoma lako. Započinje se obeležavanjem linije po kojoj će se postaviti kablovi. Zatim bušenje rupa i montiranje tipla u zid.

  Kablovske odstojne obujmice

Sledeće što treba da uradite jeste da postavite šraf u jedan deo plastične kablovske odstojne obujmice kao što je prikazano na slici.

 

  Kablovske odstojne obujmice

I uštafite šraf u tiplove koje ste ranije postavili u rupe. Kablovsku odstojnu obujmicu orjentišite u smeru postavljanja kabla. Primetićete da obujmice nemaju jednu rupu nego se radi o prorezu. To je iz razloga kako bi položaj obujmice mogli da korigujete tako da kabl na zid bude postavljen potpuno ravno.

 

  Kablovske odstojne obujmice

Prostim pritiskom na ozubljeni poklopac ostvaruje se držanje kabla odgovarajućeg prečnika. Kablovske odstojne obujmice se izrađuju u više veličina u zavisnosti od prečnika kabla koji se postavlja. Tako ih ima za prečnike kablova od 8 do 18 mm i 18 do 26 mm.

 
  Kablovske odstojne obujmice

Na kraju nekoliko reči o standardima koji se moraju poštovati pri postavljanju nadzidne instalacije. Kada se kabl postavlja u horizontali razmak između odstojnih obujmica mora biti 25cm. Kada se kabl postavlja vertikalno taj razmak mora biti 40cm. Najveća dozvoljena udaljenost odstojne obujmice od razvodne kutije iznosi 10cm. Ulaz kabla u razvodnu kutiju mora biti zaptiven gumenom uvodnicom kako bi se sprečio prodor vlage. Kablovi, utičnice i prekidači se postavljaju na istim udaljenostima od poda i plafona kao kod instalacija postavljenih u zid. Na mestima gde postoji opasnost od oštećenja kabla neophodno je postavljati kablove kroz krute cevi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download