Opis problema:

Kako očistiti srebro?

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal: soda bikarbona, aluminijumska folija, posuda, vrela voda
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Kako očistiti srebro

Šta utiče na stvaranje tamne patine na površini srebra? U atmosferi su prisutne materije kao što su vodonik sulfid, sumporni dioksid i slobodni sumpor. U zavisnosti od koncentracije tih materija, vlažnosti i temperature vazduha proces korozije može biti sporiji ili brži. Takođe, glavni “neprijatelj” srebra, vodonik sulfid se u neznatnim količinama nalazi i u vodi. Glavni krivci za oslobađanje sumpor dioksida u atmosferu su industrija i saobraćaj. Moglo bi se zaključiti i da srebro intenzivnije tamni u sredinama zagađenim sumporom. Ako se radi o nakitu i naše telo može doprineti intenzivnijem stvaranju tamne patine na površini srebra. Sumpor, u naše telo, unosimo hranom i nekim vrstama lekova a izlučujemo preko znoja sa kojim je srebrni nakit u kontaktu.

Kako očistiti srebro

Da bi povratili stari sjaj porodičnoj srebrnini potrebno Vam je nekoliko sitnica. Potrebna Vam je posuda u kojoj ćete da čistite srebrne predmete. Mi smo odabrali staklenu posudu ali materijal od koga je napravljena nije presudan. Potrebna vam je aluminijumska folija i obična soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi.

Kako očistiti srebro

Da bi njega odstranili posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijumskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.

Kako očistiti srebro

Na dno poređajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da preterate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijumskom folijom ili proces čišćenja neće uspeti.

Kako očistiti srebro

Sledeći korak je dodavanje vrele vode. Ali bukvalno. Voda mora da bude kipuća. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranje pene na površini.

  Kako očistiti srebro

Nakon desetak sekundi promešajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, posle nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće.

 

  Kako očistiti srebro

Na kraju, efekat je lako prepoznatljiv. Sa desne strane se nalazi kašičica koja nije tretirana a sa leve strane je kašičica kod koje je skinuta patina. Nakon vađenja srebrnih predmeta iz otopine potrebno ih je oprati pod mlazom hladne vode kako bi se sprala zaostala soda bikarbona a zatim osušiti pamučnom krpom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download