Opis problema:

Kako pronaći centar kružnice

Potreban alat:

šestar, lenjir, olovka

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Kako pronaći centar kružnice

Uradi Sam majstor će se pre ili kasnije susresti sa ovim problemom. Kako pronaći centar kružnice koja je nacrtana pomoću nekog šablona. Na sajtu mojaradionica.com smo već objašnjavali nešto slično u foto priči kako odrediti centar kruga. U tom postu smo određivali centar nekog trodimenzionalnog okruglog tela, ovde ćemo pokazati kako pronaći centar dvodimenzionalne kružnice uz pomoć šestara.

Kako pronaći centar kružnice

Prvi korak u pronalaženju centra kružnice je da, bilo gde ucrtate pravu liniju preko kružnice tako da linija preseca kružnicu u dve tačke

Kako pronaći centar kružnice

Zatim vrh šestara zabodite u jednu od tačaka gde prava preseca kružnicu i u otvor šestara uzmite bilo koju vrednost koja je veća od polovine rastojanja tačaka gde prava preseca kružnicu.

Kako pronaći centar kružnice

Sa jedne i druge strane prave, šestarom napravite oznake, kao na slici

Kako pronaći centar kružnice

Sada, vrh šestara zabodite u drugu tačku gde linija preseca kružnicu i, zadržavajući isti otvor šestara ponovo napravite oznake sa obe strane linije tako da se one preseku sa prethodno napravljenim oznakama.

  Kako pronaći centar kružnice

Kroz preseke oznaka povucite pravu liniju. Ova linija deli kružnicu na dva potpuno jednaka dela i negde na toj liniji se nalazi centar kružnice

 

  Kako pronaći centar kružnice

Da bi pronašli tačno gde se na toj liniji nalazi centar naše kružnice moramo još jednom da ponovimo prethodni postupak ali sada sa ovom novonacirtanom linijom. Zabodite vrh šestara u jednu od dve tačke u kojima linija koja deli kružnicu preseca istu i u otvor šestara uzmite rastojanje veće od polovine poluprečnika kružnice. Dakle, kao u prethodnom slučaju ovo rastojanje će biti veće od polovine rastojanja između tačaka u kojima prava preseca kružnicu.

 

  Kako pronaći centar kružnice

Kao što smo već radili, levo i desno od prave, šestarom napravimo oznake

 
  Kako pronaći centar kružnice

Zatim, zadržavajući isti otvor šestara, zabodemo vrh u drugu tačku i ponovo napravimo oznake levo i desno od prave tako da presečemo pretnodno nacrtane oznake.

 
  Kako pronaći centar kružnice

Sve što Vam ostaje da uradite je da kroz preseke oznaka povučete pravu liniju. U preseku ove linije i linije koju smo prethodno nacrtali nalazi se centar kružnice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download