Opis problema:

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Potreban alat:

Špahtla, valjak

Potrebno vreme:

Zavisi od površine zida sa kojega se skida farba

Potreban materijal: voda, sol

Vaša preporuka :

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Dugogodišnjim farbanjem zidova poludisperzivnom bojom nastaje sloj stare farbe na zidovima debljine i nekoliko milimetara. Kada sloj postane dovoljno debeo da ne može da se održi na zidu počinje da se odlepljuje  i otpada. Tada morate da skinete sve slojeve stare farbe pre nego što nanesete novu boju. Proces započinje skidanjem svih električnih prekidača u prostoriji u kojoj skidate staru farbu.

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Takođe morate da skinete i sve maske sa šuko utičnica. I to je dovoljno. Nema potrebe za vađenjem samog tela utičnice. Na ovaj način ste oslobodili površinu za rad. Naravno sa zidova je potrebno skinuti police, slike i sl.

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Naravno, pre bilo kakve intervencije obavezno isključite struju. Najlakše Vam je isključiti određeni osigurač koji prekida strujno kolo u kojem se nalaze utičnice i prekidači. Važno je da struja ostane isključena sve vreme radova. Obzirom da se u ovo procesu koristi voda bilo bi izuzetno opasno da postoji napon na izvodima koje ste oslobodili nakon skidanja prekidača i utičnica.

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Pa polako da počnemo. U veću kofu sipajte vodu i u nju dodajte kuhinjske soli. Nema neka određena mera otprilike šaka na kofu vode. Mešajete dok se sol potpuno ne otopi.

Kako oguliti staru farbu sa zidova

Sa otopinom koju ste pripremili natopite zidove i ostavite neko vreme da voda prodre u dublje slojeve stare farbe. Sol u vodi višestruko utiče na lakše odlepljivanje farbe od zida zadržavajući vlagu i nagrizajući farbu. Vodu možete natapati valjkom ili četkom.

  Kako oguliti staru farbu sa zidova

Takođe, dobra ideja je da nabavite flašu sa pumpicom za vodu, kao na slici. Sa njom ćete vrlo lako natopiti zidove vodom. Naročito je korisna kod natapanja plafona jer nema slevanja vode kao što je to slučaj sa valjkom.

 

  Kako oguliti staru farbu sa zidova

Na kraju Vas ipak čeka onaj dosadni i teški posao a to je samo struganje farbe sa zida. Uzmite strugač ili špahtlu u ruke pa polako... Koliko će skidanje farbe ići brzo i lako zavisi od više faktora. Na prvom mestu svakako je stanje same farbe. Primetiće te da se farba oko lustera i sijalic guli mnogo teže jer je vremenom ispečena pod uticajem temperature svetiljke. Takođe, videćete da na mestima gde je bilo vlage farba, gotovo sama spada. Kod pripreme važno je da se zid dobro natopi vodom i da se sačeka bar 5 minuta ili više da voda prođe što dublje kroz farbu. U nekim slučajevima gde je sloj farbe veoma debeo, najverovatnije ćete postupak sa natapanjem i guljenjem morati da izvedete u nekoliko faza. I to je to. Ovaj posao u nekim slučajevima može da zadaje prilične muke, pa srećno Vam bilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download