Opis problema:

Kako poboljšati izgled autoguma?

Potreban alat:

Posuda, krpa ili sunđer

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: Voda, glicerin

Vaša preporuka :

Kako poboljšati izgled autoguma?

Da li ste se zapitali kako autoperionicama polazi za rukom da povrate novi izgled starim autogumama? Primetili ste da posle pranja kola nekom prozirnom tečnošću premaže auto gume posle čega one dugo zadržavaju izgled vlažnih, izrazito crnih guma. Priznaćete, veoma lep detalj na vašim kolima. Svi Uradi Sam majstori očekuju da pročitaju u čemu je štos.  U principu, radi se o glicerinu ili glicerolu, kako se još naziva. Da bi ovo postigli i Vi kod kuće potrebni su Vam glicerin, voda (može destilovana a može i obična), i jedna posuda u kojoj ćete pomešati ove dve komponente.

Kako poboljšati izgled autoguma?

Naravno potrebne su i autogume kako bi se isprobao efekat. Najbolje je smesu naneti na tek oprane gume još dok su vlažne. Ali da bi pokazali pravi efekat mi smo nanosili na potpuno suve gume.

Kako poboljšati izgled autoguma?

U posudu ulijte glicerin. Inače, glicerin možete naći u bilo kojoj apoteci po veoma maloj ceni. Glicerin ima mnogo primena, čak se koristi i u nekim receptima za pravljenje kolača i torti.

Kako poboljšati izgled autoguma?

A zatim i vodu. Nema neki specijalan niti propisan odnos ova dva sastojka. Naime voda se stavlja samo da bi se glicerin lakše naneo na autogumu pošto je on gust. Nakon nekog vremena voda ispari a glicerin ostane na gumi. Negde ćete naći da se umesto vode dodaje alkohol. U principu to funkcioniše ali alkohol brzo izvetri tako da glicerol  nema vremena da uđe u sve pore autogume. Tako da je ipak bolje koristiti vodu.

Kako poboljšati izgled autoguma?

Na kraju, koristeći navlaženu krpu ili sunđer nanesite smesu na autogumu. Glicerin se može nanositi i na mokre gume neposredno posle pranja kola. Pored estetskog učinka na autogumu, glicerin je donekle i štiti od isušivanja odnosno ispucavanja gume. Naime, glicerin je jako higroskopan i upija vodu iz vazduha. Mnogi proizvodi za negu kože sadrže glicerin upravo zbog ove njegove karakteristike. Kada se neki proizvod na bazi glicerina nanese na kožu ona postane mekana zbog toga što glicerin upija vodu iz vazduha i na taj način hidrira kožu. Isto se ovo dešava i sa autogumama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download