Opis problema:

Kako zatvoriti staru doznu

Potreban alat:

špahtla, gleterica

Potrebno vreme:

15-20 minuta

Potreban materijal:

Gips, stare novine

Vaša preporuka :

Kako zatvoriti staru doznu

Ponekada prilikom renoviranja i izmeštanja stare električne instalacije neka dozna ostane bez funkcije. Svakako, u tom slučaju, možete da izbijete plastičnu doznu i zazidate otvor u zidu. Ipak, pri nekoj budućoj adaptaciji možda bi Vam baš ta dozna bila veoma korisna. Da ne bi tom prilikom ponovo štemali zid, evo rešenja koje omogućava da zatvorite doznu ali i, po potrebi, da je otvorite u budućnosti.

Kako zatvoriti staru doznu

Postupak je krajnje jednostavan. Za početak Vam treba list starih novina (ili, ako ste skloni šalama, papir sa porukom za onoga ko će, mnogo godina kasnije, da otvori ovu doznu... ), zgužvajte ga i ugurajte u doznu.

Kako zatvoriti staru doznu

Sabijte ga toliko da između papira i ivice dozne ostane prostor širok oko 1 do 1.5 cm.

Kako zatvoriti staru doznu

U daljem postupku ćete napuniti taj prostor gipsom. Za ovu priliku mogu da posluže i drugi vezivni materijali koji su na bazi gipsa. U svakom slučaju gips najbrže stvrdnjava tako da ne morate mnogo da čekate kako bi nastavili sa poslom.

Kako zatvoriti staru doznu

Kada ste popunili prazninu iznad papira uzmite gletericu i njome poravnajte nivo gipsa sa okolnim zidom. I to je to. Preko ovoga ide gletovanje i farbanje. Mesto gde je bila dozna nećete moći da prepoznate. Jedino kako možete da otkrijete gde je bila dozna (ako nekada želite da je ponovo aktivirate) je kuckanje. Ispod gipsa je dozna šuplja i pri kuckanju daje drugačiji zvuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download