Naslov teksta :

Karfiol

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

-

Cena:

-

Karfiol pripada porodici kupusa, pa su mu slični uslovi potrebni za rast i razvoj. Važno je da karfiol bude zasadjen u rano proleće, tri do četiri nedelje pre poslednjeg prolećnog mraza. Ako karfiol ostane u bašti dugo, i dočeka toplo vreme, može poprimiti veoma gorak ukus.
Seme karfiola treba da počne da klija u zatvorenoj prostoriji, osam nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza.
Mladice se presadjuju u baštu oko tri nedelje pre poslednjeg očekivanog mraza. Mladice treba da u to vreme budu visoke oko 15cm.
Pre sadnje otkinite najniže listove i zasadite karfiol na rastojanju od oko 50 cm u pripremljenu zemlju u bašti. Pokrijte koren zemljom, pažljivo pridržavajući donje listove da ih ne zatrpate. Kada ste ovo završili, napravite prsten od zemlje oko svake biljke kako bi zadržavao vodu.
Kako se dobija bela boja glavice?
Kada su glavice izmedju 7 i 12cm prečnika, treba da ih pripremite za beljenje. Sladak ukus karfiola i bela boja glavice može se dobiti zaštićivanjem glavice od sunca u određenom periodu. Zaštitom glavice od kiše postiže se manja podložnost truljenju.
Zaštita od sunca i kiše vrši se na taj način što se lišće veže iznad glavice karfiola (Slika 1). Drugi metod je da otkinete jedan spoljni list i da njime kompletno obložite glavicu. Oba metoda dozvoljavaju cirkulaciju vazduha oko glavice. Proverite da niste previše čvrsto vezali lišće jer bi ovo moglo da onemogući prolaz vazduha kao i da uspori dalji rast glavice. Beljenje traje od 5 do 8 dana.
Neke vrste karfiola imaju lišće koje raste tako da ih štiti od sunčeve svetlosti pa nije potrebno preduzimati nikakve mere kako bi se sačuvala belina glavice (Slika 2).
U zavisnosti od vrste karfiola koju imate, braćete ga kada glavice budu izmedju 15 i 30 cm u prečniku. Trebalo bi da oberete karfiol pre nego što se pupoljci otvore. Ako se ovo dogodi karfiol će početi da gubi svoj slatki ukus. Kada berete odsecite koren što bliže glavici.
Karfiol donosi plod 60 dana nakon sadnje.
Slika1
 
Slika 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download