Opis problema:

Katapult od štipaljke

Potreban alat:

Skalpel, četkica, stolarska stega

Potrebno vreme:

Jedan dan, računajući sušenje lepka

Potreban materijal: Drvena štipaljka, lepak za drvo

Vaša preporuka :

Katapult od štipaljke

Malo stariji Uradi Sam majstori pamte da su se pre pojave plastičnih koristile drvene štipaljke. Takođe se sećaju da su se od njih mogle napraviti razne stvarčite. Evo jedne o njih koja će razveseliti Vaše mališane.

Katapult od štipaljke

Za ovaj lagani projekat će biti potrebno nekoliko običnih stvari. Prvo jedna drvena štipaljka, lepak za drvo, skalpel, stolarska stega i jedna četkica. Odmah da razočaramo sve one koji misle da ćemo praviti pravi katapult, to nećemo, ali će na kraju ipak da ispaljuje „strele“.

Katapult od štipaljke

Početak sklapanja ovog neobičnog katapulta počinje rastavljanjem drvene štipaljke.

Katapult od štipaljke

E sada sledi malo projektovanja. Najpre postavite delove štipaljki kao na slici i ocrtajete manju površinu kao što je to prikazano.

Katapult od štipaljke

Sledeće što treba da uradite da tu površinu „prenesete“ na drugu stranicu, kao na slici. Ovaj deo će biti neophodno odstraniti i tu će se kretati opruga.

  Katapult od štipaljke

Nakon toga treba označiti kanalić kroz koji će se kretati „strela“

 

  Katapult od štipaljke

Sve površine koje ste označili treba izrezati. Ovo možete da uradite malom testerom, turpijom, višenamenskim alatom za graviranje.... Pošto je drvo, od koga su štipaljke napravljene mekano, u ovu svrhu je poslužio običan skalpel.

 

  Katapult od štipaljke

Kada ste završili sa rezbarenjem sastavite, za trenutak, dve polovine štipaljki i proverite da li kroz napravljeni kanal strela klizi bez zastoja. Ulogu strele će imati čačkalica. Kanal mora biti malo širi od širine čačkalice kako bi ona klizila bez otpora.

 
  Katapult od štipaljke

Sada dolazi na red lepljenje. Lepak za drvo nanesite ravnomerno četkicom kao na slici. Obratite pažnju da lepak ne dospe u kanal niti na površinu predviđenu za oprugu.

 
  Katapult od štipaljke

Spojite dva dela štipaljke i stegnite stolarskom stegom. Ostavite da se lepak suši do sutra.

 
  Katapult od štipaljke

Ostaje da postavite oprugu i strašno oružje je spremno.

 
  Katapult od štipaljke

Na izradu strela ne morate da trošite previše vremena. Pre upotrebe potrebno je da odlomite jedan kraj čačkalice. Taj poravnati kraj će se naslanjati na oprugu.

 
  Katapult od štipaljke Zapnite oprugu u zazor i postavite čačkalicu u cev....  
  Katapult od štipaljke

.... i zabava može da počne :) Iako deluje krhko ova napravica može da ispali čačkalicu na daljinu od 3-4 m. U noćnim uslovima, umesto čačkalice možete koristiti šibice. Zpaljena šibica ima mnogo bolji efekat od čačkalice ali i mnooogo teže posledice ako se igrate na suvoj travi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download