Opis problema:

Keramika bez pečenja

Potreban alat:

Čekić, posuda za mešanje, špahkla, slamka za vodu, kalup, četka

Potrebno vreme:

Zavisi od predmeta koji se pravi

Potreban materijal: Usitnjeni crep, gips, voda, lak

Vaša preporuka :

Keramika_bez_pecenja

Prvo što treba je da smrvite crep. Može, naravno u ovu svrhu da posluže i sve vrste cigle ili sl. Čak možete da nađete cigle različitih boja pa će i Vaša grnčarija biti neobičnih boja.

Keramika bez pečenja

Sam proces usitnjavanja crepa ili cigle nije baš lagan. Da bi se dobila fina prašina potrebno je uložiti poprilično energije. Sa granulacijom, takođe možete da eksperimentišete. Kako ćete kasnije videti, različita granulacija daje i keramičke posude različite strukture. Dakle, naoružajte se jednim jačim čekićem i strpljenjem pa polako...

Keramika bez pečenja

Naravno, ako imate adekvatnu pomoć ceo posao će biti završen za čas posla.

Keramika bez pečenja

Kada ste to završili ide onaj lakši odnosno kreativni deo. Pripremite posudu u koju ćete zamešati usitnjenu ciglu, gips i vodu kao i kalup po kom ćete oblikovati posudu.

Keramika bez pečenja

Smesa se sastoji od tri dela usitnjene cigle i

  Keramika bez pečenja

Jednog dela gipsa

 

  Keramika bez pečenja

Zatim se dodaje voda. Iako je pravilo da uvek kada se radi sa gipsom on se sipa u vodu a ne obrnuto. U ovom slučaju se radi baš suprotno.

 

  Keramika bez pečenja

To je iz razloga kako bi se dobila masa gustine pogodne za oblikovanje. Ukoliko je retka nećete moći ništa oblikovati, sa druge strane ako je suviše gusta brzo će se sušiti i nećete moći lepo da je oblikujete.

 
  Keramika bez pečenja

I na kraju onaj kreativni deo. Ovu smesu možete da oblikujete rukom a možete i da se poslužite nekom vrsnom kalupa. U ovom slučaju poslužila je prazna plastična čaša od jogurta kako bi se napravila neka mala saksija. U slučaju saksije nemojte da zaboravite da napravite rupu na dnu kako bi oticao višak vode. U ovom slučaju za taj posao poslužila je plastična slamka.

 
  Keramika bez pečenja

Kada ste sve završili ostavite smesu da se osuši. Gips se prilično brzo suši i već posle nekoliko sati saksija dovoljno očvrsne da se može izvaditi iz kalupa. Ipak potrebno je da se saksije suše otprilike 24 časa kako bi potpuno očvrsnule i osušile se za naredni korak.

 
  Keramika bez pečenja

U sledećem koraku saksije je neophodno izlakirati, obzirom da će saksije stalno biti izložene vodi i atmosverskim uticajima.

 
  Keramika bez pečenja

Na kraju usadite neku malu biljku i divite se svome radu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download