Opis problema:

Zamena kilometar sata na Golf II

Potreban alat:

Šrafciger

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Zamena kilometar sata na Golf II

Kontrolna tabla kod automobila marke Golf II je jednostavne konstrukcije i dozvoljava da sami zamenite neke od njenih delova kao što je kilometar sat. Pre nego što pristupite rastavljanju kontrolne table neophodno je da je demontirate. Sve počinje tako što se sa zadnje strane kontrolne table odšrafi nekoliko šrafova

Zamena kilometar sata na Golf II

Potom se otkači folija sa štampanom pločom, sa prednjeg dela

Zamena kilometar sata na Golf II

Sada je moguće izvaditi komponente iz pripadajućeg kućišta i zameniti neispravan deo. U našem slučaju zamenjen je kilometar sat koji je zasebna celina.

Zamena kilometar sata na Golf II

Pre nego što vratite sve na svoje mesto obrnutim redosledom, ovo je prilika da malo „podmladite“  Vaš automobil. Naime, moguće je promeniti kilometarski položaj na kilometar satu ukoliko ste kupili automobil pa hoćete da brojanje kilometara kreće od nule ili slično. Sa prednje strane sata postoje dva mala šrafa koja treba da se odštrafe. Kazaljka se samo svuče sa osovine. Pošto je osovina zategnuta oprugom kako bi kazaljka uvek bila na nuli, vodite računa o ovome kada budete vraćali kazaljku na svoje mesto.

Zamena kilometar sata na Golf II

Sada je moguće  skinuti ploču sa oznakama brzine

  Zamena kilometar sata na Golf II

Ispred sebe ćete videti mehanizam kilometar sata. U ćoškovima se nalaze četiri šrafa koja treba da se odšrafe. Posle ovoga neće biti moguće skidanje čitavog mehanizma ali to i ne treba za ovu intervenciju

 

  Zamena kilometar sata na Golf II

Sa leve strane oslobodićete pužni prenosnik (obeležen strelicom) kako bi slobodno mogli da vrtite zeleni zupčanik. Njegovim okretanjem primetićete pomeranje kilometarskog položaja na brojaču kilometar sata. Kilometre ovako možete da korigujete u nekoj meri, ali ukoliko želite radikalno da promenite „pređenu“ kilometražu, onda ćete da koristite drugu strategiju

 

  Zamena kilometar sata na Golf II

Ako pogledate sa gornje strane videćete niz zupčanika (obeleženi strelicom) koji sprečavaju okretanje doboša sa brojevima. Ti zupčanici obezbeđuju da se brojevi pomeraju na pokazivaču samo u određenoj međusobnoj zavisnosti i upravo Vam oni smetaju.

 
  Zamena kilometar sata na Golf II
Ako uzmete neki tanji šrafciger ili nešto slično i razmaknete međusobno dva zupčanika
 
  Zamena kilometar sata na Golf II
Bićete u stanju da slobodno okrećete doboš ispod njih i namestite odgovarajući položaj, to ćete uraditi sa deseticama, stoticama, hiljadama... sve dok ne postavite kilometražu na početnu poziciju. Na kraju sabite zupčanike na desno da se „uzube“ i to je to. Sastavljanje kilometar sata se izvodi obrnutim redosledom od rastavljanja.
 
  zamena kilometar sata na Golf II

Još jedna napomena. Važno je da se pri vraćanju kazaljke ona dobro izbaždari kako bi sat pokazivao tačnu brzinu. Na obodu pločice sa brojevima postoji marker. Kada vraćate kazaljku poklopite je sa ovim markerom a zatim nategnite kazaljku preko graničnika (iglice). Na ovaj način ste obezbedili da kilometar sat na vašem Golfu pokazuje tačnu brzinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download