Opis problema:

Kirneri za rupe

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Kirneri za rupe

Kirner (Körner, nem.), kirnet, tačkasti obeleživač, tačkaš, tačkalo ili kako god već... je alat koji služi za obeležavanje mesta na kojem treba bušiti rupu. 

Kirneri za rupe

Ovi obeleživači rupa se izrađuju od čelika i prodaju se u više dimenzija. Za potrebe „uradi sam“ majstora može se kupiti komplet u kojem se nalaze kirneri za rupe prečnika 6,8 i 10 mm.

Kirneri za rupe

Svoju primenu ovaj alat nalazi u tehnici spajanja drvenim tiplovima. Na jednom komadu drveta najpre izbušite rupe određenog prečnika, zatim odaberete kirner koji odgovara tom prečniku.

Kirneri za rupe

Kirner postavite u rupu. Izuzetno je bitno da kirner svojim prečnikom odgovara širini rupe jer u suprotnom može da dođe do njegovog pomeranja u rupi a time i do pogrešnog obeležavanja mesta na drugom komadu drveta, gde treba bušiti rupu.

Kirneri za rupe

Kada postavite kirnere na svoja mesta prislonite drugi komad drveta i blago udarite po njemu.

  Kirneri za rupe

Vrh kirnera će na drvetu utisnuti tačku koja se nalazi tačno iznad sredine rupe na drugom komadu drveta. Na tom mestu ćete izbušiti rupu i spojiti ove komade drveta tiplovima.

 

  Kirneri za rupe

Ovaj alat se ne koristi samo kod spajanja drveta tiplovima već može da bude koristan u svim slučajevima gde treba da obeležite mesta za bušenje rupa. Primer je montaža polica uz pomoć nevidljivih nosača. U unapred izbušene rupe postavite kirnere, prislonite na zid u onom položaju u kojem polica treba da se nalazi i blago pritisne uz zid. Na zidu će ostati obeležena mesta gde treba bušiti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download