Opis problema:

Kako očistiti klima uređaj u automobilu?

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

45 minuta

Potreban materijal: pena za čišćenje klima uređaja
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

pena za ciscenje klima uredjaja u automobilu

Proleće je pravo vreme za čišćenje klima uređaja u automobilu. U koliko ovo uradite kako treba, tokom leta možete uživati u blagodetima ovog uređaja bez straha od bakterija koje se, u koliko se klima ne održava, razvijaju na isparivaču i izduvavaju u unutrašnjost kabine vozila kroz ventilacione kanale i otvore.

Najefikasniji način čišćenja isparivača je da se do njega dođe i očisti sredstvom za dezinfekciju. Međutim ovaj način nije realno ostvariti jer je za to najčešće potrebno ukloniti celu kontrolnu tablu i desetine, a u nekim automobilima i stotine delova dok se ne dođe do isparivača. Najčešće to zahteva i dopunu freona za šta većina "uradi sam" majstora nema potrebne uređaje.

Drugi način je pomoću pene za čišćenje isparivača i ventilacionih kanala i treći je pomoću sprejeva za ovu namenu.

U ovoj foto priči biće opisan postupak čišćenja pomoću pene (na fotografiji).

ventilacioni otvori srednji

Pre početka čišćenja locirajte sve ventilacione otvore. Najčešće su to: prednji,

 

ventilacioni otvor gornji

gornji,

ventilacioni otvor levi

levi i

ventilacioni otvor desni desni. Pored ovih automobil može imati i druge ventilacione otvore (donje, ventilacione otvore za zadnja sedišta...)
pena za ciscenje klime Prvo montirajte cevčicu za apliciranje pene.
ciscenje klima uredjaja u kolima Cevčicu postavite u ventilacioni otvor najbliži izparivaču... 
ciscenje klime u kolima

...i uvucite je što dublje možete kako bi se pena aplicirala najbliže isparivaču i kako bi što više pene stiglo do isparivača i izvršilo njegovu dezinfekciju. Nakon postavljanja cevčice napunite ventilacione kanale penom za dezinfekciju.

  pena za ciscenje klima uređaja u ventilacionom kanalu

Kada se kanali napune pena će doći i do ventilacionog otvora. Nakon toga klima uređaj i ventilator se ne sme uključivati i potrebno je da sačekate dok pena ne nestane. Najčešće je to oko pola sata ali je svakako potrebno u svemu se pridržavati uputstva proizvođača koje je na pakovanju kako bi se pena pravilno aplicirala i kako bi efekat dezinfekcije i čišćenja bio maksimalan.

Nakon protoka potrebnog vremena sistem je dezinfikovan. Proverite na pakovanju pene da li je potrebno još nešto uraditi pre korišćenja klima uređaja (provetravanje kabine...) i kada ste sigurni da ste sve uradili po uputstvu, možete koristiti klima uređaj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download