Opis problema:

Klizna vrata - postavljanje

Potreban alat:

Makaze za lim, bušilica, burgije, šrafciger, skalpel.

Potrebno vreme:

 

Potreban materijal: CW i UW profili, mehanizam za klizna vrata, klizna vrata, gips karton ploče, šrafovi.
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

cw profil

Isplanirali ste da odvojite dve prostorije zidom od gips karton ploča i kliznim vratima. Klizna vrata ste kupili ili napravili i sada je potrebno da ih postavite na mesto na koje ste planirali.

Za postavljanje kliznih vrata u gipsani zid postoje gotove konzole sa kliznim mehanizmom. S obzirom na to da je cena ovih konzola 250 do 300 eura (bez kliznih vrata) pokušali smo da postavimo klizna vrata bez ove konzole. U tome smo uspeli, a materijal zajedno sa kliznim mehanizmom nas je koštao oko 30 eura. Pretpostavljamo da smo vas već zainteresovali...pogledajte.

gips profil

Osnova svega je napraviti konstrukciju koja spolja može da drži gipsane ploče dok kroz svoju sredinu može da propusti klizna vrata. Ovu konstrukciju napravili smo od CW profila. Spojili smo dva CW profila kao na slici, a onda jedan i drugi prosekli do visine vrata kako bi dobili otvor u sredini. Kroz ovaj otvor prolaziće klizna vrata prilikom otvaranja i zatvaranja. Otvor je širok 4cm. Debljina vrata je 2cm i ostavili smo po jedan santimetar sa svake strane kako vrata ne bi slučajno zapinjala za ram.

alu profil

U cilju boljeg učvršćenja na konstrukciju gipsanog zida dodali smo limene uglove.

alu profil

Na donji deo ova dva spojena CW profila dodali smo limeni odstojnik koji drži CW profile na fiksnoj udaljenosti, a sa druge strane služi i kod fiksiranja ovog elementa za pod.

Na ovaj način dobili smo novi limeni element koji ima ulogu konzole.

UW profil

Kada ste završili element kroz koji će prolaziti vrata, možete postaviti na plafon UW profile...

  konzola za klizna vrata
a, zatim i novi element, čiji ćete vertikalni položaj proveriti viskom. Ovo je izuzetno važno kad je u pitanju lako i glatko otvaranje kliznih vrata.

 

 

  klizna vrata za gipsani zid
Kada ste postavili novi element koji ima ulogu konzole u vertikalan položaj možete ga fiksirati za pod i plafon.

 

  klizna vrata u zid Sada je vreme da postavite vodoravni - noseći profil za koji je pričvršćena šina kliznih vrata.  
  sina za klizna vrata Preporučujemo da vodoravni profil pričvrstite i za srednji element kako bi se ugibanje šine pod težinom kliznih vrata svelo na minimum. U šinu pre ugradnje postavite oba dela kliznog mehanizma.  
  mehanizam za klizna vrata Na klizni mehanizam postavite vrata i pričvrstite ih šrafom kroz ranije probušene rupe.  
  klizna vrata postavljanje Postavite i drugi nosač...  
  klizna vrata podesavanje ... i obezbedite vrata od spadanja sa mehanizma, pritezanjem šrafa.  
  klizna vrata podesavanje U slučaju da vrata ne stoje vodoravno ili da prilikom zatvaranja ne naležu celom svojom dužom stranicom na zid, potrebno ih je dodatno podesiti. Ovo se radi na taj način što se vrata skinu sa klizača, a potom se klizač zavija u koliko taj kraj vrata treba da se podigne, odnosno odvija u koliko treba da se spusti. Kada mislite da su vrata u željenom položaju vratite klizač i proverite. Ovo radite sve dok ne budete zadovoljni kako vrata stoje.  
  klizna vrata vodjica Na pod, na mestu gde vrata ulaze u zid, postavite vođicu po kojoj će klizeti vrata odnosno "U" profil koji ste pričvrstili na donji kraj vrata.  
  klizna vrata vodjica Dobar položaj vođice je onaj gde vrata ne spadaju sa vođice bez obzira da li su skroz otvorena ili skroz zatvorena.  
  klizna vrata gips karton ploce Izgled gotovih vrata postavljenih i nivelisanih.  
  klizna vrata gornja sina Deo gipsanog zida koji se nalazi iznad vrata možete prepustiti tako da sakrije šinu i mehanizam ili skratiti u koliko želite da se šina i mehanizam vide. Ovo ne utiče na rad vrata već je samo estetski detalj.  
  klizna vrata ublazivac udara Na ivicu kliznih vrata koja dodiruje zid kada se vrata zatvore možete zalepiti "četku" - ublaživač udara. Na ovaj način zatvaranje vrata postaće nečujno.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download