Opis problema:

Kockice

Potreban alat:

Šubler, olovka, ugaonik, bušilica, turpija, šmirgl papir, čekić, plastična posuda

Potrebno vreme:

Nekoliko dana

Potreban materijal: Drvena letvica, bakarni provodnik, jaja, lepak za drvo, lak za drvo

Vaša preporuka :

Kockice

Za početak treba Vam letvica čiji je poprečni presek kvadratnog oblika. Od vrste drveta i veličine letvice zavisiće i konačni izgled kockica. Za ovu priliku smo koristili jelovinu, mekano drvo, lako za obradu.

Kockice

Kako sve stranice na kockici moraju biti iste, izmerite širinu letvice...

Kockice

... i prenesite je po dužini letvice.

Kockice

Sledeće što treba da uradite da povučete liniju normalnu na ivicu letvice. To ćete najlakše uraditi uz pomoć ugaonika, kao na slici. Za više kockica prenesite izmerenu dužinu više puta. Preporuka je da između linija ostavljate po 1 mm kako se prilikom sečenja  ne bi poremetile dimenzije kockica.

Kockice

Nakon toga sledi šmirglanje. Ako pravite više kockica (npr. za igru Jamb je potrebno pet kockica) korisno ih je učvrstiti stegom, kao na slici i odjednom šmirglati sve kockice.

  Kockice

U toku i nakon šmirglanja proveravajte da li su sve stranice kockice pod pravim uglom.

 

  Kockice

Takođe morate da proverite da li su dimenzije svih stranica iste.

 

  Kockice

Sledeće što treba da uradite je da obeležite tačke na kockicama. Najlakše ćete to da uradite ako pratite ovo uputstvo.

 
  Kockice

Kada ste obeležili mesta na kockici gde trebaju da budu tačke možete da ih označite na više načina. Granica je samo Vaša mašta.

 
  Kockice

Naprimer, možete da uzmete alat za upuštanje glava šrafova i njime izbušiti plitke ali široke rupe.

 
  Kockice

Kasnije rupe ofarbajte u crnu boju. Naravno, ne mora da bude crna, to zavisi od Vašeg izbora jer kocka koju napravite je svakako unikat.

 
  Kockice

Tačkice se mogu označiti i pomoću pirografije. Pirografija je tehnika slikanja na drvetu. Pomoću posebnog alata, pirografa, se crta slika na drvetu tako što se spaljuje njegova površina. U nedostatku pirografa može da posluži i obična lemilica.

 
  Kockice

Ako ste za neku egzotičniju varijantu onda obratite pažnju na uputstvo koje sledi. Najpre skinite izolaciju sa kabla u dužini od nekoliko santimetara...

 
  Kockice

Tako da ostanu goli bakarni provodnici.

 
  Kockice

Zatim isecite provodnike na dužinu od nekoliko milimetara. Nakon toga, turpijom izravnajte krajeve odsečenih komada bakarne žice.

 
  Kockice

Na označenim mestima izbušite rupe sa burgijom prečnika 1 mm. Dubina rupa treba da odgovara dužini pripremljenih bakarnih žica. U ovom slučaju je korišćen provodnik poprečnog preseka 1.5 mm2 Ako želite veće tačke na kockici koristite provodnik većeg preseka.

 
  Kockice

Sada u pripremljene rupe ukucajte bakarne provodnike.

 
  Kockice

To uradite sa svim tačkicama. Nakon te faze kockica bi trebala da izgleda kao na slici.

 
  Kockice

Ono što zatim sledi je šmirglanje. Generalno, kockicu možete ostaviti i sa oštrim ivicama ali zbog boljeg kotrljanja preporučljivo je zaobliti ivice. Primetili ste da tačkice od bakra imaju, naravno, boju bakra i nemaju odgovarajući kontrast sa svetlim drvetom. Ukoliko ste koristili neko tamno drvo Vaš posao je što se tiče ovog dela završen. Međutim, na svetlom drvetu mnogo je bolje da su tačkice tamne boje. Bakar ima jednu karakteristiku da pri izloženosti vazduhu stvara patinu na svojoj površini. Prvo crnu a onda zelenu. Ako ostavimo prirodi da završi ovaj deo čekaćete godinama pa i decenijama da se to dogodi.

 
  Kockice

E, sada interesantan deo sa hemijom. Postoje hemikalije koje ovaj proces završavaju veoma brzo. Međutim postoji nešto nadohvat ruke što može isto tako efikasno da završi ovaj proces. Dakle potrebna Vam je neka posuda koja može da se hermetički zatvori. Npr. plastična kutija u kojoj se drže namirnice u frižideru. U nju stavite drvenu kockicu.

 
  Kockice

Nakon toga tvrdo skuvajte dva jajeta i isecite ih na četvrtine. Jaja morate da ogulite i isečete još dok su vruća. Potom ih stavite u plastičnu kutiju oko drvene kockice.

 
  Kockice

Nakon toga dobro zatvorite kutiju i ostavite je tako oko sat vremena. Gasovi koji su stvoreni tokom kuvanja jajeta sada veoma brzo reaguju sa bakrom u kockici i tokom te hemijske reakcije stvara se crna patina na površini bakra.

 
  Kockice

Nakon sat vremena izvadite kockicu iz kutije i... Razlika je očigledna.

 
  Kockice

Sledeća, i poslednja faza je lakiranje. Lak će zaštititi drvo i dati kockici glatkoću i sjaj. Lak se, obično nanosi četkom ali za lakiranje malih predmeta je pogodan jedan drugi način koji daje izuzetne rezultate. Za ovo je potrebno da kockicu (lepljenjem) pričvrstite za štapić. Metalni, drveni, svejedno.

 
  Kockice

Kada ste to obezbedili držeći kockicu na štapiću prosto je potopite u lak. Radite to polako kako se ne bi stvarali balončići u laku.

 
  Kockice

Kada izvadite kockicu iz laka zabodite štapić uspravno tako da se višak laka, sa kockice, slobodno sleva preko štapića. Ovo je i najvažnija uloga štapića. Ukoliko ne bi postojao ovaj kontakt i mogućnost da višak laka otekne, stvarale bi se kapljice laka na kockici.

 
  Kockice

Posle sušenja prvog sloja laka sva vlakna drveta na kockici su uspravljena. Tada se ona finijom šmirglom odstrane. Kockicu vlažnom krpom očistite od prašine i ponovite postupak sa umakanjem u lak. Lakiranje i sušenje kockice ponovite nekoliko puta. Što više puta ponovite nanećete deblji sloj laka koji će površini kockice dati staklasti efekat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download