Opis problema:

Komoda

Potreban alat:

Metar, šrafilica

Potrebno vreme:

Zavisi od veličine komode i broja delova

Potreban materijal: Univer, šrafovi, nalepnice za šrafove

Vaša preporuka :

Komoda

Ideja je da se između kreveta i zida napravi uska komoda u koju bi mogla da se odlaže posteljina, jastuci i slično. Time bi se stvorila vazdušna barijera između kreveta i zida i na taj način sprečilo hlađenje prostorije

Komoda

Kao i svaki projekat, ove vrste, na početku najpre treba odrediti dimenzije komode, a onda i dimenzije pojedinih elemenata. Ovde treba voditi računa o debljini univera koji igra ulogu u dimenzionisanju delova. Uobičajna debljina je 1.8 mm. Pored ovoga treba isplanirati koje ivice će biti kantovane (one koje se vide) a koje ne (skrivene). Dobrim planiranjem mogu se sakriti većina ivica i time uštedeti na kantovanju.

Komoda

Kada ste završili sa projektovanjem i proverili mere, možete, u specijalizovanim prodavnicama, poručiti univer. Posle sečenja dobijate delove spremne za montažu.

Komoda

Pre nego što se bacite na šrafljenje, ne bi bilo loše da postavite elemente onako kako će oni biti međusobno spojeni. Ovo vam omogućava da se predvidi prostor u kojem će te raditi i prostor za manipulaciju. Važan detalj, naročito ako radite u skučenom prostoru.

Komoda

Spajanje univera možete izvesti posebnim šrafovima ili, ako ste veštiji, i drvenim klinovima. Prvo spajanje izvršite na podu kao što je prikazano na slici.

  Komoda

Kada spojite sve stranice uspravite komodu u položaj u kome će da bude postavljena.

 

  Komoda

Poklopac, u najjednostavnijoj varijanti može da bude iz jednog dela ili, kao u našem slučaju, iz dva. Kasnije će biti objašnjeno zbog čega smo se odlučili za ovu varijantu. Bilo da se odlučite za prvu ili drugu varijantu, neophodne su vam klavir šarke. Njih možete kupiti u prodavnici koja se bavi prodajom materijala za stolare. Obično su dužine 1,5m a vi ih sečete na potrebnu dužinu.

 

  Komoda

Njihovo postavljanje je krajnje jednostavno. Prislonite ih na rub stranice i prikucate malim ekserima ili šrafovima. Isto to uradite i sa drugom stranicom.

 
  Komoda

U ovom trenutku dolazimo do objašnjenja zbog čega smo se odlučili za dvodelni poklopac. Na zidu se nalazi prozor koji ima malu klupu. Cilj nam je da se komoda nasloni na zid, odnosno podvuče pod klupu. Kada bi poklopac bio iz jednog dela, njegovo otvaranje bi bilo nemoguće.

 
  Komoda

Još jedan detalj. Pošto vrata na komodi nemaju nikakve ručkice i slično, zbog lakšeg otvaranja napravljen je jedan prepust. Dakle poklopac pri planiranju treba za neki santimetar biti širi od same komode.

 
  Komoda

Na kraju, zbog estetskih razloga, traba pokriti glave šrafova (opet samo onih vidljivih). U radnjama za stolare možete nabaviti samolepljive prekrivke u raznim dezenima.

 
  Komoda

One se postavljaju jednostavnim lepljenjem na glavu šrafa. Pri ovom traba voditi računa samo da se šare na nalepnici poklapaju sa šarama na univeru.

 
  Komoda

Na kraju traba proveriti funkcionalnost. Da li se vrata lako otvaraju i zatvaraju, da li komoda lepo naleže na zid i slično.

 
  Komoda

Na kraju ostaje da postavite krevet i da isprobate novi komad nameštaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download