Opis problema:

Kopiranje slike na drvo

Potreban alat:

Šmirgl papir, štampač

Potrebno vreme:

Zavisi od veličine slike

Potreban materijal: lepak za drvo, nitro razređivač

Vaša preporuka :

Kopiranje slike na drvo

Prenošenje slike sa papira na drvo otvara nove mogućnosti. Na tržištu je moguće naći posebne hemikalije, odnosno neke vrste lepkova koje su specijalno napravljene za ove namene. Međutim, moguće je ovo uraditi i sa sredstvima kojima već raspolažete. Evo kako.

Kopiranje slike na drvo

Preduslov da kopiranje slike sa papira uspe je da površina drveta bude idealno ravna. Dakle, šmirglanju i poliranju drveta posvetite pažnju. Od toga koliko je površina drveta ravna zavisi i oštrina slike koja se prenese. Druga stvar koja je preporučljiva je da se bira tvrda vrsta drveta. Kod mekih vrsta drveta primetno je „razlevanje“ boje.

Kopiranje slike na drvo

Kada ste sve to ispunili možete da krenete sa zanimacijom. Na laserskom štampaču isprintajte slike koje želite da iskopirate na drvo. Nije obavezno da slike budu crno-bele, ukoliko imate mogućnosti odštampajte slike u boji pa čak i fotografije. Ovde je važno napomenuti da slika mora biti odštampana na laserskom štampaču. Ink jet nemože.

Kopiranje slike na drvo

Na površinu drveta koju ste prethodno dobro izravnali šmirglom i otprašili, nanesite tanak sloj vodootpornog lepka za drvo.

Kopiranje slike na drvo

Zatim na to mesto zalepite sliku koju ste odštampali tako da strana papira na kojoj je odštampana slika zalepite direktno na lepak.

  Kopiranje slike na drvo

Pomoću nekog ravnog predmeta istisnite sav preostali vazduh između drveta i papira. Ovo je dovoljno a ako baš hoćete da budete potpuno sigurni stavite papir i drvo u stegu narednih 24 sata da se lepak u potpunosti osuši.

 

  Kopiranje slike na drvo

Sada ide onaj deo gde postaje jasno zašto je prethodno insistirano da lepak za drvo bude vodootporan. Zbog toga što se drvo sa papirom potapa u vodu i uz pomoć sunđera ili neke krpe odstranite natopljeni papir. Faktički, papir će se lako odstraniti samo ne i onaj ofarbani sloj koji se upio u lepak.

 

  Kopiranje slike na drvo

Naravno, ovom tehnikom pored slika možete da prenosite i tekst. Ono o čemu treba da vodite računa je da tekst odštampate naopako, odnosno kao u ogledalu.

 
  Kopiranje slike na drvo

Nakon lepljenja tekst će biti ispravno napisan.

 
  Kopiranje slike na drvo

Druga tehnika koju možete da koristite za kopiranje slike na drvo je uz pomoć nitro razređivača.

 
  Kopiranje slike na drvo

Kao i u prethodnom slučaju odštampanu sliku na papiru prislonite licem na drvenu površinu. Pređite krpom natopljenom nitro razređivačem preko papira i odmah uklonite papir.

 
  Kopiranje slike na drvo

Pri uklanjanju papira vodite računa da se ne pomera levo-desno da se slika ne bi razmazala. Za razliku od prethodne tehnike ovde morate da zaštitite sliku jer je sklona brisanju. To lako možete uraditi premazivanjem slike bezbojnim lakom. Generalno, i lak za kosu će biti dovoljan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download