Opis problema:

Krevetac za lutke

Potreban alat:

testera, kombinovani lenjir, olovka, šmirgl papir, stolarske stege, bušilica, burgija, glodalica, dleto, šrafciger, metar, ugaonik

Potrebno vreme:

Nekoliko dana

Potreban materijal: drveni štapovi, letvice, lepak za drvo, piljevina, lesonit, šrafovi za drvo
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Krevetac za lutke

Krevetac za lutke može biti proizvoljnih dimenzija. U našem slučaju je pravljen u odnosu na jednu veliku lutku. Naš krevetac ima dimenzije 39x69x22 cm. Ideja je bila da krevetac može da se odloži ispod kreveta pa je visina od 22 cm uslovljena visinom kreveta. Inače, krevetac ima klasičan pravougaoni izgled sa prečkicama na ogradici. Za izradu prečkica potreban je drveni štap prečnika 12mm. Drvo je uzeto kao materijal za gradnju krevetca za lutke zbog svojih karakteristika, jeftino je, lako se obrađuje i površina mu može biti potpuno glatka kako bi bila ugodna za male ručice.

Krevetac za lutke

Osnovna konstrukcija je pravljena od drvenih letvica kvadratnog preseka dimenzija 2x2 cm

Krevetac za lutke

E, toliko o planiranju, a sada na posao. Najpre sečemo drvene štapove. Najbolje je koristiti komplet za gerovanje kako bi svaki rez bio pod pravim uglom. Svaki isečeni štap treba da bude dužine 20 cm.

Krevetac za lutke

 

U ogradici će štapovi biti na razmaku od 7 cm, tako da ukupno treba iseći 26 štapova za ogradicu.

Krevetac za lutke

 

Što se tiče osnovne konstrukcije, letvice je potrebno iseći na tri različite dužine. Najveća dužina iznosi 69cm, srednja 39 i najkraća 22cm. Od svake dužine po četiri komada

  Krevetac za lutke

 

Ovaj korak možete i da preskočite, ali ako ste baš pedantni u svom poslu šmirglom obradite mesto reza na štapovima. Takođe, ne treba zaboravit da će se deca igrati sa ovom igračkom nije preterano zaobliti sve površine kako bi se izbegla svaka moguća ogrebotina.

 

  Krevetac za lutke

 

Na letvicama dužine 69 i 39 cm potrebno je izbušiti rupe u koje ćete postaviti drvene štapove koje ste prethodno isekli. Gustina postavljanja prečki je proizvoljna, u našem slučaju je na 7 cm. Obeležite mesto na svakih 7 cm tako da bude u sredini letvice. Ukoliko spojite letvice stolarskom stegom možete, istovremeno da obeležite mesta za rupe na svim letvicama.

 

  Krevetac za lutke

Spajanje osnovne konstrukcije možete da uradite na više načina, šrafovima, ekserima, lepljenjem i sl. Mi smo izabrali da to bude spoj čep-rupa. Da bi obezbedili mesto za ovakav spoj od krajeva letvica odmerite po 2cm. Prostor između podelite na delove od 7cm za rupe.

 
  Krevetac za lutke

Kada ste obeležili mesta za rupe sledi bušenje. Ovde nema šta posebno da se objašnjava. Uzmite burgiju prečnika 12mm i bušite rupe vertikalno na letvicu. Ukoliko probušite rupe ukoso kasnije će biti teško uklopiti sve delove krevetca.

 
  Krevetac za lutke

Sada možemo da krenemo sa pravljenje elemenata za spoj čep-rupa. Ukoliko koristite šrafove ili čeono lepite letvice lepkom za drvo, ovaj deo možete da preskočite. Dakle ako ste odlučili da koristite spoj čep-rupa, prvo morate da napravite čep ili pero kako se još naziva. Najlakši način je korišćenjem pomagala za pravljenje spoja čep-rupa. Korišćenje je krajnje jednostavno postavite sve letvice u red, stegnete ih stolarskim stegama uz pomagalo i sa jedan do dva prolaza glodalice isekli ste jednu stranu pera. Isto to uradite i za drugu stranu.

 
  Krevetac za lutke

Za vrlo kratko vreme obradili ste sve krajeve letvica.

 
  Krevetac za lutke

Kada ste završili za izradom pera možete preći na izradu rupa. I ovde će nam pomoći glodalica, odnosno mini stol za glodalicu. Podesite vođicu (iskoristili smo jednu od dužih letvica) montirajte u glodalicu ravno glodalo i u nekoliko poteza napravite sve potrebne proreze.

 
  Krevetac za lutke

Ista stvar je i sa pravljenjem rupa.

 
  Krevetac za lutke

Još malo ćemo da koristimo miri radni stol za glodalicu. Montirajte glodalo pomoću kojeg ćete da obradite sve oštre ivice na letvici. Deca će krevetac stalno podizati i prenositi i važno je da sve ivice budu obrađene kako se dete ne bi ogrebalo ili poseklo na oštru ivicu.

 
  Krevetac za lutke

Posle svega ovoga, priprema je pri kraju, ostaje samo finiš. Sa finim šmirgl papirom pređite sve površine. Bez obzira da li ćete krevetac farbati, lakirati ili ostaviti drvo bez ikakve intervencije trudite se da sve površine budu što finije obrađene.

 
  Krevetac za lutke

Kada ste već kod šmirglanja, grubljom šmirglom ili turpijom zaoblite ivice pera kako bi lako ušao u rupu.

 
  Krevetac za lutke

I to bi bilo sve što se tiče pripreme. Na redu je spajanje. Za spajanje svih delova krevetca za lutke koristimo lepak za drvo. Nanesite malo lepka za drvo na svaki štap i postavite ih u rupe u letvicama.

 
  Krevetac za lutke

Prvo što spajamo su čeoni delovi krevetca sa rešetkicama. To su one kraće stranice. Kada sve sastavimo dobro stegnimo stolarskim stegama i ostavite 24 sata da se lepak dobro osuši.

 
  Krevetac za lutke

Kod spoja čep-rupa, ma koliko se trudili da idealno uklopimo čep i rupu između njih će uvek postojati veći ili manji razmak.

 
  Krevetac za lutke

Da bi zatvorili odvaj razmak iskoristićemo finu drvenu piljevinu. Ako ste koristili alat za šmirglanje, kao mi, onda iz filtera izvadite malo piljevine.

 
  Krevetac za lutke

Piljevinu pomešajte sa lepkom za drvo i ovu smesu utisnite u razmake između čepa i rupe. Ostavite 24 časa da se lepak stvrdne a onda koristeći ručno rende ili šmirgl papir obradite površinu spoja čep-rupa

 
  Krevetac za lutke

Sada dolazimo do dela kada se trebaju spojiti dve čeone stranice sa bočnim stranicama. Obično se novi čep-rupa spoj pravi iznad ili ispod postojećeg.

 
  Krevetac za lutke

Zbog poklapanja sa lesonitom, koji će biti dno krevetca, nama više odgovara da sve letvice budu u istoj ravni a to nas uslovljava da novi spoj mora biti na nivou postojećeg. Ovde dolazimo do jednog problema. Ukolko izbušimo bočno rupu na mestu postojećeg spoja čep-rupa, presećemo pero unutar rupe i time oslabiti spoj. Da se razumemo, krevetac ne trbi tolike sile da ovo može imati bilo kakvog uticaja ali zbog pokazne vežbe izbećemo presecanje pera.

 
  Krevetac za lutke

Testerom presecite pera uzduž i odstranite jednu polovinu.

 
  Krevetac za lutke

Duže letvice koje čine bočne stranice imaće ovakva polu-pera.

 
  Krevetac za lutke
Na čeonim stranicama obeležite mesta gde ćete napraviti spoj čep-rupa
 
  Krevetac za lutke

Prislonite pero na mesto rupe kako bi odredili tačne dimenzije rupe.

 
  Krevetac za lutke

Na unapred obeleženom mestu izbušite rupu koristeći brugiju dimenzija približno dimenzijama rupe.

 
  Krevetac za lutke

S obzirom da je rupa okrugla a pero kvadratnog oblika mora se rupa malo “doraditi”. Uz pomoć dleta oblikujte rupe da budu u obliku kvadrata.

 
  Krevetac za lutke

I sada ste sve bliže kraju. Nanesite lepak na pera i spojite stranice krevetca. Ostavite spojeve 24 časa da se lepak osuši.

 
  Krevetac za lutke

Ostalo je da se još napravi pod. Pod ćemo da napravimo od debljeg lesonita. Isecite lesonit po dimenzijama krevetca za lutke. Postavite krevetac na lesonit i obeležite kvadratiće koje treba iseći da bi prošle nogice.

 
  Krevetac za lutke
Posle isecanja viška lesonita napravljeno je mesto za nogice.
 
  Krevetac za lutke

Šrafcigerom ušrafite šrafove za drvo i time pričvrstite lesonit na konstrukciju krevetca za lutke.

 
  Krevetac za lutke

I to je to . Krevetac za lutke je gotov. Ostaje Vam samo da poklonite krevetac i uživajte u radosnom osmehu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download