Opis problema:

Krimpovanje

Potreban alat:

klešta za krimpovanje

Potrebno vreme:

1 minut

Potreban materijal:  

Vaša preporuka :

Krimpovanje

Postoje tri vrste konektora koji se koriste. RJ45 se koristi pri pravljenju kabla za kompjuterske mreže. RJ12 ćete mnogo češće videti. Imaju ga svi telefoni novije generacije. RJ11 takođe možete naći na telefonu. Najčešće se ugrađuje na kabl koji vodi do slušalice. Bez obzira na tip i veličinu konektora oni se na isti način montiraju na kabl. Taj proces se zove krimpovanje.

Krimpovanje

Da bi bili Sam Svoj Majstor za krimpovanje  će Vam trebati poseban alat.

Krimpovanje

Zavisno od modela, sa njima se mogu krimpovati jedan, dva ili sva tri tipa konektora. Na slici vidite model koji raspolaže sa tri rupe različite veličine prilagođene veličini sva tri konektora.

Krimpovanje

Najpre ćete sa kabla skinuti omotač u dužini otprilike 6 mm. To možete da uradite sa posebnim dodatkom na kleštima za krimpovanje koji automatski skida dovoljnu dužinu omotača kabla. Na slici, možete videti dodatak koji skida omotač ukoliko je kabl okrugli i pored toga dodatak kojim je moguće seći kabl.

Krimpovanje

Kod telefonskog kabla, kada skinete izolacioni omotač, videćete četiri žice iako se za upotrebu telefona koriste samo dve. Pravilo je da se koriste samo srednje dve, znači u ovom slučaju crvena i zelena. U konektoru će one biti dve srednje kao i u samom kablu.

  Krimpovanje

Pre nego što stegnete konektor kleštima, odnosno krimpujete, proverite da li ste dobro skinuli izolaciju. Spoljašnji omotač u konektor mora da ulazi u dužini oko 5 mm. Sama konstrukcija konektora je takva da ćete bez problema ugurati provodnike unutra i to željenim redosledom.

 

  Krimpovanje

Odaberite odgovarajuću rupu na kleštima za krimpovanje i postavite u nju konektor

 

  Krimpovanje
Zatim ubacite kabl
 
  Krimpovanje
I snažno stegnite klešta. Ovim ste u svaki provodnik zabili po jedan lim koji će biti kontakt. Njih možete videti sa prednje strane konektora. Istovremeno ste slomili jednu plastiku koja je učvrstila sam kabl u konektoru čime je sprečeno izvlačenje kabla iz konektora.
 
  Krimpovanje
Izgled konektora na kablu je prikazan na slici. I to je krimpovanje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download