Opis problema:

Kako popraviti rupe u zidovima

 
 

Potreban alat:

 

 
 

Potrebno vreme:

 

 
 

Cena rezervnih delova:

 

 
 

Oštećenja su nastala obijanjem ivice zida u području rupe. Zid može biti od betona, cigle ili bilo kog drugog materijala postupak je identičan.

 

 

Najpre rupa, koju nameravamo da zakrpimo, mora se dobro navlažiti kako bi se materijal bolje vezao. To možete uraditi četkom ili sunđerom.

 

 

Nanošenje materijala. Tu nema neke posebne filozofije, samo popunjavate rupu od najdubljeg dela prema spoljašnjosti. Ukoliko je rupa veoma duboka možete je popuniti do pola, sačekati da stegne, pa dovršiti posao. Ovo se može primeniti u slučajevima kada je sloj maltera debeo i u tom slučaju bi nastale pukotina tokom slušenja. Koji materijal koristiti? Možete da koristite klasičan malter ali i Knaufovu smesu za ispunu koja se pokazala pogodna za ove poslove.

 

 

Kada ste završili sa popunjavanjem, veoma teško će te uspeti da vam površina bude glatka, a trebala bi da bude.

 

 

Uzeće te parče ravnog stiropora ili sunđer, navlažite ga i zagladite površinu koju ste izmalterisali kružnim pokretima sa ne mnogo pritiskanja.

 

 

Na ovaj način će te fino obraditi površinu a istovremeno rubovi će se sjediniti sa postojećim zidom. Posle toga ostaviti zid da se dobro osuši.

 

 

Kada se malter dobro osušio i stvrdnuo potrebno ga je grundirati. U manjoj posudi će te razmutiti sa vodom multikolor podlogu po uputstvu proizvođača

 

 

I time premazati zid. Nakon toga pustiti da se potpuno osuši.

        

 

Iako ste zid zagladili dok je malter bio vlažan površina još uvek nije dovoljno glatka. Ukoliko bi je ofarbali u ovom stanju to bi bilo veoma upadljivo. Dakle, novi deo mora da se izgletuje. Praškastu glet masu će te zamešati sa vodom tako da se dobije gustina retkog testa. Obavezna toj smesi dodajte malo podloge kako bi postala elastičnija i bolje prijanjala.

 

 

Smesa mora biti homogena i bez grudvica.

 

 

Tu smesu nanosite u tanjem sloju ili više slojeva, zavisno od potrebe. Sav dalji postupak je isti kao kod klasičnog gletovanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download