Opis problema:

Kućice

Potreban alat:

testera, stolarske stege, olovka, kombinovani lenjir, četkica

Potrebno vreme:

Potreban materijal: drvena letvica, akrilne boje, lak za drvo, šmirgl papir
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Kućice

Za ovaj, krajnje jednostavan projekat, potrebni su vam komadi drveta. U našem slučaju to su letvice čiji presek je 20x20 mm. Ove letvice su nam “pretekle” od projekta krevetac za lutke

Kućice

Da bi od ovih letvica napravili simpatične kućice samo treba da oblikujemo krov. To ćemo najlakše uraditi ako letvicu stavimo u kalup za gerovanje i pod 45 stepeni odsečemo kraj letvice.

Kućice

a onda odsečemo drugi komad letvice isto pod 45 stepeni samo sa suprotne strane, kao na slici.  Kada ste to završili, presecite letvicu pod pravim uglom i dobili se kućicu.

Kućice

Kako sve kuće nemaju iste krovove niti su iste veličine ne moraju ni Vaše da budu iste. Gerovanjem dobijate uvek isti nagib krova, pod 45 stepeni. Da bi dobili nešto drugo odmerite proizvoljnu dužinu letvice (od ove dužine će se dobiti dve kućice) i povucite liniju normalnu na letvicu.

Kućice

Zatim pronađite sredinu između te linije i kraja letvice. Pomoću kombinovanog lenjira obeležite i ovu tačku vertikalom.

  Kućice

Sada dolazimo do osnove krova. Od srednje linije odmerite proizvoljnu dužinu, u našem slučaju 20mm, levo i desno i na označenim mestima povucite dve linije paralelne sa prethodno ucrtanim.

 

  Kućice

Unakrsno spojite krajeve tih linija i dobili ste kosine krovova za dve kućice. Sa rastojanjem ove dve linije od srednje linije možete da eksperimentišete. Što su linije dalje od sredine to je nagib krova veći i obrnuto.

 

  Kućice

Ručnom testerom isecite letvicu po obe kose linije čime dobijate dve kućice.

 
  Kućice

Pošto su kućice namenjene deci sve površine moraju biti glatke i sve ivice zaobljene. Na stolu fiksirajte šmirgl papir i obradite kućice.

 
  Kućice

Sada dolazi na red interesantan deo, farbanje kućica. Stranice svake kuće ofarbajte različitom bojom. Za bojenje smo koristili akrilne boje

 
  Kućice

Za bojenje krova, naravno crvena

 
  Kućice

Kada se akrilna boja dobro osušila možete, pomoću tankog flomastera, da nacrtate prozore i vrata.

 
  Kućice

I na kraju finiš. Kućice premažite lakom za drvo.

 
  Kućice

Za lakiranje malih predmeta kao što su kućice možete koristiti metodu lakiranja koju smo već koristili u foto-priči kockice. U ćošak svake kućice, lepkom za drvo, pričvrstite po jednu čačkalicu. Zatim držeći čačkalicu umočite kućicu u lak za drvo.

 
  Kućice

Nakon toga ubodite čačkalicu u komad stiropora kako bi se lak osušio. Na ovaj način se višak laka sleva preko čačkalice tako da na kućicama neće ostati kapljice osušenog laka. Ako želite da dobijete potpuno “staklast” izgled kućica, ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

 
  Kućice

Kućice će biti veoma zanimljiva igračka za malu decu. Na papir možete da poređate kućice po vašem izboru a onda po papiru da se crtaju ulice, drveće.... Inače, kućice mogu da budu simpatičan poklon za nekoga ko se uselio u novu kuću ili planira kupovinu neke nekretnine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download