Naslov teksta :

Kako se uzgaja kukuruz?

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

-

Cena:

-

 
Uzgajanje kukuruza je zaista jednostavno. Osim u bašti možete ga uzgajati i u saksiji. Ako ste stvarno naumili da zasadite kukuruz za vas smo pripremili nekoliko malih saveta kako bi ste bili uspešni u tome.
Izbor sorte može biti značajan za sadnju i uzgajanje. Postoji mnogo različitih vrsta kukuruza kao što su kukuruz šećerac, kukuruz kokičar... Kukuruz šećerac se najčešće gaji u našim baštama. Obično se bere dok mu je klip još uvek mek. On se obično koristi svež, konzerviran ili zamrznut. Kukuruz šećerac može biti bele, žute ili boje uzmedju ove dve.
Prostor je veoma važan faktor. Utvrdite sa koliko prostora raspolažete za gajenje kukuruza. Proporučljivo je da zasadite najmanje tri reda kukuruza. Uz pravilno odstojanje od 30 do 60cm izmedju redova dužina reda bi trebala da bude najmanje 2 metra. Ovoliko prostora vam je minimalno potrebno za pravilno oprašivanje.
Faktori koji utiču na rast. Kukuruzu je potrebno toplo vreme za klijanje i rast. Ne podnosi mraz. Kukuruz uspeva dobro u izbalansiranoj zemlji, ali često dobro uspeva u zemlji koja drugim biljkama ne odgovara. Kukuruz vrši samooprašivanje, ali je potrebno da više biljaka bude u blizini kako bi se oprašivanje uspešno izvršilo. Nemojte da sadite kukuruz šećerac blizu drugih vrsta kukuruza jer ovo može da izazove nepravilno oprašivanje koje dovodi do formiranja neželjene vrste kukuruza i savkako po kvalitetu slabije prinose. Može se desiti da se oprašivanje uopšte i ne desi.
Sadnja. Ako želite da vam bašta izgleda lepo prvo obeležite vrste da bi ste dobili pravac. Najlakši način sadnje je da seme direktno stavljate u zemlju. Seme postavite na dubini od ne više od jednog santimetra. Ovo će onemogućiti ptice ili mrave da vam pojedu seme, a istovremeno je sasvim dovoljno za klijanje. Semenu obezbedite dovoljno vode. Najvećem broju sorti kukuruza treba dva do tri meseca da sazri. Svaki tip kukuruza ima kratku srednju i dugu sezonu o čemu možete pročitati na ambalaži semena. Ako želite da ubrzate klijanje potopite seme kukuruza u vodu preko noći.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download