Opis problema:

Lajsne za parket

Potreban alat:

Čekić, testera za drvo, metar, olovka, turpija za drvo

Potrebno vreme:

-

Potreban materijal: ekseri
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

bez lajsne
Nakon postavljanja parketa, pregradjivanja prostorija ili ugradjivanja nekog većeg plakara potrebno je postaviti lajsne u celoj prostoriji ili u jednom njenom delu kako bi se prikrile šupljine ostale nakon radova, odnosno kako bi prostorija dobila lepši izgled.

Lajsni za parket ima i različitih poprečnih preseka, a takođe izradjuju se od više različitih vrsta drveta: hrast, bukva ili jasen.
U koliko ste u prostoriji vršili radove tako da lajsne postavljate samo u jednom delu prostorije najbolje je da prilikom kupovine lajsni ponesete komad stare lajsne koje su već ugrađene, kako bi ste kupili lajsnu odgovarajućeg oblika i od iste vrste drveta kao postojeće.
U slučaju kada postavljate lajsne u celoj prostoriji boju birate prema parketu, a oblik po želji.
Lajsne se prodaju u više dužina 1m, 1,5m, 2m... pa pre kupovine premerite prostoriju i utvrdite koje su vam dužine potrebne.

izmeri

Kada ste nabavili materijal počnite sa merenjem i sečenjem. Izmerite prvi deo gde je potrebno postaviti lajsnu.

obelezi

Obeležite na lajsni gde je potrebno preseći

  plasticni ger

Lajsne se seku pod uglom od 45 stepeni, kako bi mogle da se uklope na spoljnim i unutrašnjim uglovima. Za lakše sečenje pod uglom možete nabaviti ovakav plastični ili metalni "ger".

U njega se postavi lajsna kao na slici...

 

  secenje lajsne
...testera se postavi u odgovarajuće vođice i na taj način se lajsna seče precizno pod uglom.

 

 

  isecena lajsna

Presečena lajsna.

Nabavka ovakvog pomagala se višestruko isplati čak i za male projekte jer mu je cena zajedno sa testerom nešto preko 3 eura, a pomoć koju će vam pružiti pri radu je neprocenjiva.

 
  provera dimanzija Kada ste pripremili komad lajsne, postavite ga na odgovarajuće mesto...  
  zakucavanje lajsne
i zakucajte ekserima.
Lajsna se zakucava samo za parket, a ne za zid.
Prilikom kupovine eksera obratite pažnju da oni budu što tanji. U slučaju da su ekseri debeli lajsna može pući po dužini. Iz istog razloga nemojte zakucavati ekser veoma blizu kraja lajsne niti jedan blizu drugog.
 
  postavljene lajsne

Postavljena lajsna.

Kako bi lajsna bila iste nijanse kao i parket potrebnoju je izlakirati. Kako da to uradite objasnićemo u nekoj od sledećih foto priča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download