Opis problema:

Laptop - zamena ekrana

Potreban alat:

Šrafciger

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: ispravan odgovarajući ekran
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

laptop

Računari su se već odavno odomaćili u našim domovima. Sada, kako ih sve češće koristimo, uviđamo da bi našli primenu još za poneki računar koji bi nam isključivo služio za posao ili hobi. Zbog svega navedenog sa jedne strane, a zbog ne baš tako svetle finansijske situacije sa druge strane mnogi se odlučuju za kupovinu polovnog lap top računara starije generacije (PIII ili PIV) koji može obaviti ono što se od ovakvog računara očekuje: upotreba u autodijagnostici, za knjigovodstvo, programiranje, obradu teksta ili tabela, vođenje evidencija... Primena ima mnogo, a sa opadanjem cene sve ih je više, jedino što je sve manje ispravnih računara ove generacije. Čest je slučaj da otkaže ekran ili pozadinsko osvetljenje. S obzirom da se ove polovne komponente mogu relativno jeftino nabaviti i da se zaljubljenici u "uradi sam" majstorisanje sve češće odlučuju da sami menjaju pojedine komponente u ovoj foto priči prikazaćemo ono što i najodlučnije pokoleba, a to je zamena neispravnog monitora.

monitor

Isključite računar. Locirajte sve šrafove koji drže ekran. Oni su najčešće sakriveni plastičnim ili gumenim nalepnicama. Uklonite sve "sakrivače" šrafova.

odvrtanje srafova

Odvrnite sve šrafove koji drže ekran u kućištu.

odvrtanje srafova monitora

Šrafovi mogu biti i sa prednje strane monitora.

skidanje maske monitora

.Nakon uklanjanja šrafova dolazi na red uklanjanje plastične ukrasne maske ekrana. Ova maska se drži na plastičnim žabicama. Potrebno je da žabice odvajate veoma pažljivo jer se lako može desiti da se ova ukrasna maska polomi prilikom skidanja. Dobra strana je i to što se uglavnom i ona može nabaviti kao polovan deo po povoljnoj ceni.

  skinuta maska

Kada ste uklonili šrafove i masku ekran je slobodan i možete ga pažljivo podići iz poklopca laptopa.

 

  skidanje flet kabla
Ekran je povezan preko flet kablova na matičnu ploču. Isključite konektore kako bi ste mogli da potpuno uklonite neispravni ekran.

 

 

  skinut monitor Uklonjen neispravni ekran  
  postavljanje flet kabla Sada uzmite ispravni ekran i na njega povežite flet kabl.  
  invertor

U koliko je ekran starije generacije na njemu postoji i invertor koji je zadužen da od jednosmerne struje napravi naizmeničnu struju visoke frekvencije koja je potrebna pozadinskom osvetljenju. Kod LED ekrana ne postoji invertor.

U koliko na vašem ekranu postoji invertor priključite i na njega konektor sa flet kabla.

 
  pricvrscivanje ekrana Sada je ekran povezan i potrebno je sklopiti kućište ekrana. Ekran postavite u kućište na njegovo mesto i pričvrstite ga šrafovima.  
  vracanje plasticne maske Pažljivo vratite plastičnu masku vodeći računa da se sve žabice zakače.  
  vracanje maski srafova

Na kraju radi lepšeg izgleda računara vratite sve sakrivače šrafova.

 
  ekran radi

Uključite računar. U koliko ekran radi, posao je završen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download