Opis problema:

Lepak od mleka

Potreban alat:

Manja staklena tegla

Potrebno vreme:

10 minuta

Potreban materijal: želatin, mleko, voda, konzervans

Vaša preporuka :

Lepak od mleka

Da li ste znali da se lepak može napraviti od mleka? Može i to veoma efikasan. Inače, mlečni proteini polimeri se koriste u industriji za proizvodnju lepkova i farbi. Evo kako da po principu Uradi Sam proizvedete takav lepak. Na početku treba pripremiti mleko, želatin, vodu i konzervans (opciono). Za ovaj projekat je zgodno nabaviti staklenu teglicu u kojoj ćete lepak čuvati. Naravno za ovu priliku može poslužiti i konzerva, staklena posuda...

Lepak od mleka

U teglicu sipati dve supene kašike hladne vode.

Lepak od mleka

A zatim dodati dve kesice želatina. Želatin možete na kupite u bilo kojoj prodavnici hrane. Želatin se  koristi za pravljenje torti i kolača. Obično se može naći u prahu u kesicama ali i kao ploče koje se otapaju u vodi. Za ovaj projekat je pogodniji u prahu.

Lepak od mleka

Sve ovo treba dobro promešati kako bi se voda i želatin što bolje sjedinili

Lepak od mleka

Nakon toga u tu smesu ulijte tri kašike proključalog mleka.

  Lepak od mleka

Ovu smešu mešajte dok se sve grudvice rastope, odnosno dok smesa postane potpuno homogena.

 

  Lepak od mleka

Ovaj lepak je u ovoj fazi potpuno spreman za upotrebu i ako ga nameravate odma upotrebiti više ništa ne morate da radite. Ukoliko želite da lepak ostavite za kasnije obavezno mu se mora dodati neki konzervans kako se mleko u njemu ne bi ukvarilo. Najjednostavnije je upotrebiti običan konzervans koji se koristi pri pravljenju zimnice. Jeftin je i može se naći u gotovo svakoj prodavnici. Sve ponovo dobro izmešati dok se konzervans potpuno ne otopi i sjedini sa lepkom.

 

  Lepak od mleka

 I to je to. Ovaj lepak je, kao što je na početku rečeno, veoma efikasan. Koristi se  za lepljenje stakla, drveta, kamena, kože i metala. Najbolje od svega što uopšte nije štetan za zdravlje. Takođe lepak je otporan na vlagu te se može koristiti i za lepljenje keramike ili posuđa. Upotreba je krajnje jednostavna. Lepak, dok je još topao, četkicom nanesite na površine koje treba zalepiti. Obezbedite da spoj ima dobar kontakt dok se lepak ne osuši.

 
  Lepak od mleka

Ukoliko ste u lepak dodali konzervans možete ga držati u zatvorenoj staklenoj tegli. Kada se lepak ohladi pretvoriće se u gel ali to nema uticaja na njegovu moć lepljenja. Čak za lepljenje drveta ili kože bolje je koristiti lepak u ovom želatiranom stanju. Ali ako se želi lepiti staklo ili sl. potrebno je da teglu stavete u vruću vodu dok se lepak ne ugreje i rastopi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download