Opis problema:

Kako napraviti malter

Potreban alat:

lopata, kofa, mešalica za beton

Potrebno vreme:

Potreban materijal: pesak, šljunak, cement,kreč, voda

Vaša preporuka :

Kako napraviti malter?

Cement ima vezivna svojstva i koristi se sa peskom, gipsom, krečom i vodom kako bi se napravio malter. Cement je koristan za razne “uradi sam” projekte koje možda planirate u kući ili oko nje: zidanje, malterisanje zidova i plafona, krpljenje nekih rupa u zidovima i slično. Ako je za ostvarenje Vaših projekata potreban malter treba da znate kako da napravite smesu u kojoj će cement čvrsto i trajno povezati ostale komponente.

Kako napraviti malter?

Cement ćete najpre naći na stovarištima građevinskog materijala pakovanog u džakove od po 50 kg. U nekim prodavnicama farbe mogu se naći manja pakovanja cementa od po 5 kg. Prilikom kupovine posavetujte se sa prodavcem koliko Vam cementa otprilike treba ili to sami odredite na osnovu tabele.

Kako napraviti malter?

Gde da kupim pesak i šljunak. Kod nas se najčešće prodaju  na mestima za takozvanu separaciju šljunka. Tu možete naći šljunak i pesak razne granulacije. Koji ćete kupiti, zavisi od vrste maltera koji nameravate da pravite. Manje količine mogu se naći u ponekim prodavnicama koje prodaju materijal i sadnice za baštu. Pre kupovine neophodno je da izračunate koliko, otprilike kubnih metara će biti potrebno. To približno možete da izračunate pomoću tabele. Ali pre toga, treba se upoznati koje sve vrste maltera postoje i za šta se one koriste.

Kako napraviti malter?

Gipsani malter - To je mešavina 1 dela građevinskog gipsa i 2 dela peska uz dodatak vode. Ovaj malter se ne upotrebljava za zidanje već samo za malterisanje. Najčešće se koristi za saniranje nekih nepravilnosti na unutrašnjim zidovima. Pošto gips upija vlagu iz vazduha koristi se pre svega u zatvorenim i suvim prostorijama.

Kako napraviti malter?

Krečni malter - koristi se za zidanje i za malterisanje. Ako se koristi za zidanje zidova od cigala pravi se od 1 dela kreča (hidrirani kreč) i 3 ili 4 dela peska. Prečnik zrnaca peska bi trebao biti nešto veći ali ne preko 4mm. Kada nam treba malter za malterisanje pravimo ga u odnosu 1 deo kreča i 1 ili 2 dela peska. Ovi malteri nisu preterano čvrsti. Pri štemovanju lako se skida malter pretvarajući se u prašinu.

  Kako napraviti malter?

Krečno gipsani malter - prave se od 1 dela kreča, 1 dela gipsa i 3 do 4 dela peska uz dodatak određene količine vode. Količina vode nigde nije striktno definisana. Količinu određujete Vi u zavisnosti od gustine maltera koju želite da postignete. Ovaj malter ima dobre osobine oba materijala. Koristi se da bi se napravile izuzetno glatke površine unutrašnjih zidova.

 

  Kako napraviti malter?

Cementni malter - Ovaj malter se dobija tako što se pomeša 1 deo cementa i 3 do 4 dela peska uz dodatak adekvatne količine vode. Ovaj malter je pogodan za korišćenje u vlažnim prostorijama jer to ne utiče na njegovo stvrdnjavanje. Ovakav malter je velike čvrstoće i nepropustan je za vodu. Ovakav malter se koristi za zidanje i u letnjim mesecima pri velikoj vrućini neophodno ga je zalevati vodom da ne bi ispucao. Pored ovoga cementni malter počinje "vezati" za 15-30 minuta tako da je neophodno brzo raditi ili ne mešati velike količine maltera.

 

  Kako napraviti malter?
Produžni malter - dobija se dodavanjem kreča cementnom malteru. Ovo popravlja karakteristike u smislu što produžava vreme vezivanja i time se lakše obrađuje. Dobija se mešanjem 1 dela cementa, 2 dela kreča i 6 delova peska. I u toj kombinaciji se koristi za zidanje pregradnih zidova od siporeksa. Takođe se koristi i kombinacija 1:3:9 za pregradne zidove od šupljih blokova. Ovaj malter se primenjuje kako za vanjske tako i za unutrašnje radove. Podnosi i nanošenje u vlažnim prostorijama.
 
  Kako napraviti malter?
Ukoliko je reč o malim projektima, malter se može zamešati ručno. Na ravnu površinu sipajte komponente maltera i mešajte ih lopatom ili specijalnim ručnim alatom za mešanje maltera dok smesa ne postane kompaktna, potom u sredini napravite udubljenje i sipajte vodu. Sve to polako mešajte i dosipajte vode dok se cela smesa ne homogenizuje do odgovarajuće gustoće.
 
  Kako napraviti malter?
Ako je reč o poslovima srednje veličine kao što je malterisanje više zidova i slično, dobro bi bilo da nabavite mešalicu koja će omogućiti da smesu bolje zamešate a neće se praviše zamarati. Ukoliko nemate tu mogućnost, pripremite se da naporno radite.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download