Opis problema:

Mineralno ulje

Potreban alat:

Potrebno vreme:

Potreban materijal:  
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Mineralno ulje

Mineralno ulje naziva se još i belo ulje, parafinsko ulje, tečni parafin, parafinska tečnost. Ovo  ulje je  nusproizvod koji nastaje prečišćavanja sirove nafte u procesu  proizvodnju benzina i drugih naftnih derivata. To je netoksičan proizvod bez boje, mirisa i ukusa.

Mineralno ulje

Mineralno ulje je, zabog svojih osobina, našlo veoma široku primenu. Koristi se u prehrambenoj industriji kao lubrikant za uređaje koji su u direknom kontaktu sa hranom. Neke vrste se koriste i u automobilskoj industriji sa istom svrhom. Ovaj naftni derivat je našao primenu i u farmaciji kao i u kozmetici. Da li ste znali da je bebi ulje ustvari mineralno ulje sa dodatkom mirisa?

Mineralno ulje

Završna obrada drveta uljima je tradicionalan način tretiranja drveta. Iako ne obezbeđuje zaštitu kao lak za drvo, mineralno ulje stvara prirodan izgled drveta, mnogo bolje od laka. Glavna prednost tretiranja drveta mineralnim uljem je što drvetu daje “vlažan” izgled, sprečava isušivanje i pucanje drveta.

Mineralno ulje

Drvo treba šmirglati finom granulacijom šmirgl papira dok ne postane glatko. Kod korišćenja ulja ovaj korak je jako važan jer za razliku od laka, koji može da ispravi neke nedostatke na površini drveta, kod ulja ti nedostatci ostaju vidljivi.

Mineralno ulje

Sam proces nanošenja mineralnog ulja na drvenu površinu je identičan kao i kod lanenog ulja. Za nanošenje ulja na drvo možete koristiti četku mada se, češće mineralno ulje nanosi krpom. Parče obične pamučne tkanine natopite mineralnim uljem...

  Mineralno ulje

a zatim, nanesite ulje na drvo tako da površina drveta bude natopljena, i pustite neko vreme, da drvo upije ulje. Nemojte da dozvolite da drvo potpuno upije ulje.

 

  Mineralno ulje

Ukoliko želite satenski osećaj na površini drveta koristite najfiniju čeličnu vunu kojom ćete “utrljavati” ulje u površinu drveta. Na taj način se površina drveta glača tokom upijanja mineralnog ulja. Kada vidite da je drvo upilo prethodnu količninu ulja koju ste naneli, ponovite aplikaciju. Naizmenično dodavajte ulje i utrljavajte ga čeličnom vunom sve dok ne dobijete traženi efekat ili dok se drvo ne zasiti uljem.

 

  Mineralno ulje

Nakon toga suvom krpom obrišite višak ulja sa površine drveta. Tom prilikom, pamučnom krpom vršite završno poliranje površine. Ovde je važno napomenuti jednu prednost mineralnog ulja u odnosu na laneno. Za razliku od lanenog ulja krpe kojima smo nanosili mineralno ulje slobodno možete da bacite u kantu za đubre jer ono nije sklono samozapaljivanju.

 
  Mineralno ulje

Kada se koristi mineralno ulje za zaštitu drveta? Zbog svoje netoksičnosti idealan je kod drvenih tabli za sečenje mesa, kod drvenih kuhinjskih predmeta kao što su drvene kašike, činije i slično. Naročito je pogodno za tretiranje drvenih dečijih igračaka jer ne izaziva alergiske reakcije i ne škoditi bebama kada igračke stavljaju u usta.

 
  Mineralno ulje

Glavna mana mineralnog ulja što je ono relativno postojano. Da bi zadržali prvobitni izgled, drvo se periodično mora ponovo tretirati mineralnim uljem, otprilike jednom godišnje. Ovo ulje, kao i većina drugih, drvetu ne daje nikakvu dodatnu površinsku čvrstoću, odnosno otpornost na habanje. Što se tiče vode, ulje donekle drvo štiti od vlage. Bolji rezultati se postižu mešanjem mineralnog ulja sa pčelinjim voskom ili parafinom, u obliku polir paste od voska.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download