Opis problema:

Mini stol za glodalicu

Potreban alat:

Glodalica, šrafciger, olovka, bušilica, šubler, stolarske stege

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: šperploča, mašinski šrafovi, klipsna, šmirgla
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Mini stol za glodalicu

Glodalica je moćan alat bez kog stolar ne može da zamisli svoj zanat. Mnogi Uradi Sam majstori su u posedu ove korisne alatke. Pravljenjem stola za glodalicu ovaj alat proširuje listu stvari koje može da radi. Postoje ozbiljni slolovi za glodalice sa raznim dodacima. Mi ćemo Vam ovde pokazati kako vrlo brzo možete da napravite jednostavan stol za glodalicu koje će zadovoljiti sve potrebe jednog Uradi Sam majstora koji se stolarijom bavi iz hobija.

Mini stol za glodalicu

Za stol možete da iskoristite šperploču koja Vam je ostala od nekog projekta. Nije mnogo bitna veličina i oblik šperploče. Dimenzije u našem slučaju su 43x58cm. Debljina šperploče je 14mm. Važno je da dimenzije ovog stola prilagodite uslovima u radionici. Ovaj mini stol za glodalicu je idealan u uslovima male radionice i skučenog prostora.

Mini stol za glodalicu

Za početak sa glodalice je potrebno demontirati metalni deo na koji se glodalica oslanja. On je obično pričvršćen na glodalicu sa nekoliko mašinskih šrafova.

Mini stol za glodalicu

Vrlo se lako skida i nećete imati problema sa tim. Šrafovi koje ste skinuli neće odgovarati za ovaj projekat jer je šperploča deblja od metalne ploče koju ste skinuli i biće Vam potrebni duži šrafovi. Možda ćete imati sreće i naći šrafove potrebne dužine, ali veća verovatnoća je da ćete neke duže šrafove skratiti na potrebnu dužinu.

Mini stol za glodalicu

Skraćivanje šrafova je najlakše uraditi uz pomoć bonseka. Ovo je krajnje jednostavna radnja i nema potrebe posebno je objašnjavati. Koristan savet, pre nego što počnete, je da pre sečenja na šraf navrnete maticu, kao na slici.

  Mini stol za glodalicu

Sečenje šrafa oštećuje navoj. Često je na vrhu oštećen tako da se ne može navrnuti matica, odnosno ušrafiti takav šraf. Rešenje je matica koju ste navrnuli pre sečenja. Sada je odvrnite preko mesta reza i ona će „narezati“ odnosno ispraviti navoj na vrhu šrafa, odnosno na mestu reza. Na ovaj način nikada nećete imati problem sa navojima na mestu reza.

 

  Mini stol za glodalicu

Sledeće što treba da uradite je da odredite mesto gde će glodalica biti pričvršćena. Na tom mestu postavite metalnu ploču koju ste skinuli sa glodalice i obeližite mesta rupa gde idu šrafovi.

 

  Mini stol za glodalicu

Na tim mestima izbušite rupe prečnika šrafova.

 
  Mini stol za glodalicu

Kako glave šrafova moraju biti ispod površine stola one moraju biti upuštene. Kako se to radi objasnili smo već u tekstu pod nazivom upuštanje glave šrafa. Naravno, ukoliko imate poseban alat za ovo, možete da upustite glavu šrafa sa njim. Dakle, potrebno je da izmerimo prečnih glave šrafa i na osnovu toga izaberemo burgiju istog prečnika.

 
  Mini stol za glodalicu

Zatim sa tom burgijom bušimo kroz postojeće rupe ali samo do dubine od nekih 1-2mm. U taj prostor će se smestiti glava šrafa.

 
  Mini stol za glodalicu

Sada privremeno pričvrstite, za stol šrafovima, glodalicu. Montirajte neko glodalo i samo blago markirajte mesto ispod centra glodala.

 
  Mini stol za glodalicu

Ponovo skinite glodalicu sa stola i burgijom prečnika 3.5 cm na tom mestu izbušite rupu.

 
  Mini stol za glodalicu

U ovoj fazi ste već, praktično, završili stol za glodalicu. Sada možete da se posvetite njegovom ulepšavanju, ako želite. Pošto je ovo brzi projekat mi smo stol samo prešmirglali kako bi elementi koje glodamo lakše klizili. Ploču možete da farbate ili lakirate.

 
  Mini stol za glodalicu

Još jedan detalj pre početka rada. Da bi obezbedili stalno uključenu glodalicu potrebno je da taster za uključivanje glodalice bude stalno pritisnut. Taj problem je rešen uz pomoć obične klipsne, kao na slici. Zbog komotnijeg rada neophodno je da napajanje glodalice izvedete preko prekidača. Tada tim prekidačem uključujete, odnosno isključujete glodalicu.

 
  Mini stol za glodalicu

I to je to. Šrafovima fiksirajte glodalicu za šperploču a nju, uz pomoć stolarski stega, pričvrstite na radni stol, kao na slici.

 
  Mini stol za glodalicu

Glodanje postaje pravo zadovoljstvo. Ono što je bitno da glodate kontra obrtanja noževa, odnosno sa desna na levo.

 
  Mini stol za glodalicu

Vrlo jednostavno možete da koristite i glodala koja nemaju lager. Da bi to radili pomoću stolarskih stega fiksirajte drvenu letvicu, kao na slici.

 
  Mini stol za glodalicu

Letvica će poslužiti kao vođica. Na ovaj način vrlo lako možete da glodate razne kanale ili utore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download