Naslov teksta :

Kako uzgajati nanu?

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

-

Cena:

-

 
Nana se veoma jednostavno uzgaja u skoro svim tipovima zemljišta i klimatskim zonama. Kada je jednom zasadite ponovo će rasti iz godine u godinu.
Biljke koje ste kupili u rasadniku sadite u rano proleće. Mnogo je lakše odgajati biljke koje ste kupili u rasadniku nego saditi iz semena.
Najbolje mesto koje možete izabrati za nanu je veća površina, na kojoj ništa nije posadjeno. Ako na delu leje na kome je već nešto posadjeno sadite nanu, ona će verovatno brzo ugušiti ostale biljke.
Najbolje uspeva u zemlji koja nije preterano vlažna. Mesto može biti prošarano senkom. Bez obzira na to koliko je sunčano mesto na kome ste je zasadili i kakvog je tipa zemlja možete se nadati dobrom prinosu.
Biljke sadite na rastojanju od oko 30cm iz zato što se nana brzo širi. Ako ste planirali da nana raste samo u delu bašte u kome ste je posadili onda nemojte vaditi sadnice iz plastičnih čaša/saksijica u kojima ste ih kupili, već im samo odsecite dno i zajedno sa njima posadite. Ovo će usporiti prostiranje korena u stranu ali ipak neće skroz zaustaviti širenje. Drugi način da se zaustavi širenje je koristeći metalne ili plastične graničnike (možete ih naći u rasadniku ili prodavnicama koje prodaju opremu za baštu). Graničnike postavite najmanje 30cm duboko oko prostora na kome raste nana.
Povremeno zalivajte, dok se biljke potpuno ne prime. Kada se prime i počnu da rastu više neće zahtevati često navodnjavanje.
Berite lišće i mlade izdanke kad god vam je potrebno, a na kraju sezone odsecite stabljike, a ceo prostor pokrijte malčom.

Nanu možete uzgajati i u saksijama, (unutra ili napolju), ukoliko nemate mesta u bašti ili mislite da ćete imati problema da je održite u delu leje koji ste za ovu svrhu namenili. Ako sadite u saksiji izaberite veliku saksiju, dobru zemlju koju treba da održavate vlažnom, ako želite da biljke dobro uspevaju. Svake godine ili na svake dve izvadite biljke iz zemlje, podelite koren na dva ili više dela i ponovo zasadite. Ovo se radi jer koren nane raste neverovatno brzo.
Bez obzira da li raste u leji ili u saksiji, biljke je potrebno povremeno pregledati i odstraniti oštećeno, suvo ili obolelo lišće.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download