Naslov:

Nosač za TV na izvlačenje - postavljanje

Potreban alat:

Libela, bušilica, ključ ili šrafciger

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: šrafovi i tiplovi
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

nosac za tv

Izbor odgovarajućeg nosača za televizor je veoma značajan i može doprineti sveukupnom utisku gledanja televizije na taj način što će vam omogućiti da televizor po potrebi okrenete na određenu stranu, prema sebi, odnosno da ga približite ili odaljite. S druge strane u koliko je prostor u kome gledate televizor takav da za ovim nema potrebe odaberite nosač koji omogućava da se tv okači na zid, bez dodatnih mogućnosti pomeranja i na taj način uštedite značajnu sumu novca jer fiksni nosači značajno manje koštaju.

Bez obzira za koji se tip nosača odlučite potrebno je da vodite računa i o težini televizora i ostale opreme koja će stajati na nosaču i prema tome odaberite odgovarajući nosač, ali i način pričvršćivanja za zid.

nosac postavljanje

Nakon što ste nabavili nosač na izvlačenje koji zadovoljava sve zahteve postavite ga na mesto na kome planirate da ga montirate i libelom odredite vodoravan položaj. Vodite računa o tome da se nekim nosačima koji omogućavaju da se televizor znatno odmakne od zida centar stope koja se pričvršćuje za zid često ne poklapa sa centrom televizora koji će držati. U tom slučaju prvo odredite mesto gde želite da vam stoji televizor a onda, prema tome i mesto gde treba da se pričvrsti stopa nosača kako bi se televizor nakon postavljanja našao na željenoj poziciji.

nosac obelezavanje

Kada ste odredili mesto stope nosača obeležite mesta na kojima je potrebno izbušiti rupe za šrafove.

nosac za tv

Vodite računa da ste pre obeležavanja rupa nosač okrenuli kako treba. Na slici je prikazan nosač koji ima strelicu koja označava koja strana ide gore.

tiplovi

Nakon obeležavanja, probušite rupe za šrafove. Kada se radi o nosaču koji treba da drži televizor značajno odmaknut od zida, rupe za šrafove bušite pod uglom, koso. Npr: rupu za šraf koji se nalazi na levoj strani stope nosača bušite oko 10 do 30 stepeni pod uglom u levo (u odnosu na osu rupe koja bi bila izbušena pod pravim uglom na površinu zida), a rupu sa desne strane bušite pod istim uglom u desno. Na ovaj način ste onemogućili izvlačenje tiplova i šrafova iz zida pod teretom televizora.

Kod bušenja rupa važno je voditi računa i o materjalu od koga je napravljen zid. U slučaju da je zid od šupljeg bloka preporučljivo je bušiti ga sa isključenim čekićem kako se pregrade bloka ne bi polomile i rupa postala preširoka za tiplove. Po našem iskustvu za ovu namenu, ako je rupa celom svojom dužinom u šupljem bloku najbolje je koristiti produženu burgiju za metal jer će precizno probušiti rupu u nekoliko unutrašnjih pregrada šupljeg bloka tako da će tiplovi i šrafovi imati čvrst oslonac. Mi smo u ovom slučaju koristili Fisher tiplove FUR 10 i za njih odgovarajuće šrafove (kupuje se u kompletu). Pomenuti tiplovi i šrafovi u kombinaciji sa rupama izbušenim pod uglom bez problema nose televitor težine oko 20kg (42 inča) i u situaciji kada se nosač izvuče na oko 50cm od zida.

U prethodnim pokušajima koristili smo na šupljem bloku kraće tiplove dužine 60mm u rupama koje su izbušene pod pravim uglom na površinu zida i nismo uspeli da dobijemo dovoljno jako pričvršćivanje koje može podneti pomenuto opterećenje. (Šrafove smo uspešno pritegli ali kada smo nosač opteretili u najizvučenijem položaju gornji tiplovi su se izvukli iz zida)

modularna uticnica

Nakon što ste izbušili rupe i postavili tiplove uradite sve što je potrebno u blizini nosača: postavljanje dozni, postavljanje ukrasnog kamena, tapeta, krečenje...

kljuc i sraf

 

Postavite nosač na mesto i pritegnite šrafove.

nosac za tv Pre nego što postavite televizor na nosač koji ste montirali opteretite ga kako bi ste proverili da li može da nosi težinu televitora. To ćete najjednostavnije uraditi tako što ćete nosač izvući u položaj koji je najdalji od zida i na njega okačiti nešto što je oko 30% teže od televizora koji će nosač nositi. Kada ste se uverili da je sve u redu i da je nosač sposoban da izdrži težinu televizora, priključnih kablova i opreme koju će nositi možete da postavite televizor na njega i montaža je završena.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download