Opis problema:

Postavljanje ogledala

Potreban alat:

Bušilica, čekić, pištolj za silikon

Potrebno vreme:

30 minuta

Potreban materijal: burgije, tiplovi, kuke, aluminijumska lajsna, silikon
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

mesto za ogledalo

U slučaju kada ste za kupatilo kupili ogledalo bez rama potrebno ga je na neki način pričvrstiti na zid. S obzirom na to da ogledalo na sebi nema nikakvih mesta za kačenje neki se odlučuju da kod stakloresca izbuše rupe u samom ogledalu i zakače ga šrafovima za zid. U ovom slučaju prikazaćemo drugačiji način kačenja, bez bušenja, gde će nam najviše pomoći silikon.
Za početak odredite mesto i visinu na kojoj će stajati ogledalo.

neutralni silikon
Sada je potrebno na ogledalo zalepiti aluminijumsku lajsnu. To je najbolje učiniti silikonom. Dakle na gornjem delu ogledala, 10 do 20cm ispod gornje ivice, nanesite traku silikona. Nije potrebno da silikon nanosite od ivice do ivice već počnite i završite oko 5 cm uvučeno kako se silikon i aluminijumska lajsna ne bi videli sa strane, kada ogledalo bude montirano.
pistolj za silikon
Radi lakšeg nanošenja silikona koristite pištolj za silikon.
silikon
Ne može se bilo koji silikon koristiti na ogledalu. Potrebno je da kupite specijalni silikon za ogledala koji je neutralan. U suprotnom oštetićete ogledalo (nagriza ogledalo). Zato se dobro raspitajte i proverite na ambalaži da li je silikon koji planirate da upotrebite odgovarajući.
lajsna
Kada ste naneli silikon zalepite na njega lajsnu. Lajsna ne bi trebalo mnogo da odbija ogledalo od zida, ali mora da bude dovoljno široka...
probusena lajsna
... da se na njoj izbuše rupe pomoću kojih će se lajsna zakačiti na kuke u zidu. Širina lajsne na slici je oko 10mm. Sada je potrebno da ostavite da se silikon osuši i da se lajsna dobro zalepi na ogledalo, a za to je potrebno 24 časa.
tipl
Dok se silikon suši, isplanirajte i obeležite gde je potrebno postaviti kuke. Izbušite rupe i u njih ukucajte tiplove
kuka
i zašrafite kuke koje će držati ogledalo.
tiplovi

Po završenom poslu kuke izgledaju ovako. Važno je da zamišljena linija koja ih spaja bude vodoravna kako ogledalo ne bi bilo koso kada ga postavite. Ovo možete proveriti libelom.

postavljanje ogledala
Po isteku 24 časa od lepljenja lajsne proverite da li se silikon osušio i da li se lajsna dobro zalepila tako da može držati težinu ogledala. Ako jeste, postavite ogledalo na kuke.
  ogledalo postavljeno

Postavljeno ogledalo.

Napomena: Na ovaj način je moguće kačiti samo laka ogledala dimenzija približno 40 cm x 60 cm. Za veća, deblja, a samim tim i teža ogledala potrebno je proveriti da li pojedini elementi preko kojih se vrši kačenje (silikon, lajsan, kuke, poroznost zida, tiplovi...) mogu da izdrže njegovu težinu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download